Напълно подкрепям становището на Камарата на строителите, изразено в тяхната декларация днес. Имиджът на пътната агенция, граден с години бе компрометиран. Това написа бившият регионален министър Лиляна Павлова в личния си профил във Фейсбук.
 
„Трябва да бъде поета отговорност за това”, пише още тя.
 
„Оставките на УС на АПИ и на служебния министър са единствения морален ход в тази ситуация” ,категорична е Павлова, която публикува и декларция на Камарата на строителите в България.
 

Ето какво пише в нея:

Във връзка с решение на АПИ за прекратяване на тръжната процедура за избор на изпълнител на обект: „Проектиране и строителство на Автомагистрала „Струма“, лот 3.1, Тунел „Железница“

Камарата на строителите в България изразява огромно безпокойство за увеличаващата се опасност да не бъдат приключени строителните дейности (цялостно завършване) на АМ „Струма“. Трябва да отбележим и огромния риск, пред който е поставена нашата държава - загубването на два милиарда лева от фондовете на Европейския съюз, които няма да се влеят в българската икономика и биха довели до безработица на голяма част от сто и деветдесетте хиляди служители и работници, които са членове на Камарата и работят в строителния бранш. Това води и до влошаване на имиджа на България в лицето на нейните институции, ангажирани с управлението на евросредства.

Във връзка с това призоваваме министърът на регионалното развитие и благоустройството господин Спас Попниколов и отговорните членове на Агенция „Пътна инфраструктура“ да подадат оставка. Вярваме, че това ще е една реална стъпка в посока повишаване на доверието на обществото към държавните институции.

Обръщаме се към правителството на Република България за бърза и компетентна намеса в посока подбор и назначаване на специалисти с висок професионален опит и морал, за да може в малкото оставащо време до края на програмния период 2014 - 2020 г. натрупаните закъснения да бъдат компенсирани. В случай че отговорните за създадената ситуация лица не се съобразят с призива ни за оставка, очакваме от правителството на РБ решителна намеса за промени с цел да се гарантират спокойствието и предвидимостта в бранша. Настояваме новосформираният кабинет да положи необходимите усилия за увеличаване на административния капацитет на всички институции, ангажирани с управлението и усвояването на обществени средства, и да гарантира върховенството на закона в Република България.

Изразявайки своята готовност да съдейства с експертни ресурси за подпомагане на процедурите по подготвяне и възлагане на обществени поръчки, Камарата на строителите в България декларира, че ще бъде последователна в политиката си за защита на интересите на своите членове.