Служебният вицепремиер Атанас Пеканов не е бил канен от представители  на "Продължаваме промяната" за участие в евентуално управление на страната. Това разкри самият той по БТВ. Той бе колега с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков едно от предходните служебни правителства.

"Не виждам индикации служебното правителство да е направило завой към "Газпром". Имаме кризисен щаб и полагаме всички усилия да осигурим доставки на природен газ на приемливи цени. Нашите надежди са за нови доставчици. Не е морално да се търгува с руските доставчици, но все пак някои страни от ЕС го правят. Да се надяваме, че ние няма да стигнем дотам", посочи още Пеканов. 

"Аз винаги съм бил част от служебния кабинет като експерт. Радев ме е поканил в това качество, но не като политик, а като човек, който може да поеме тази отговорност в дадения ресор. Това е било винаги моят фокус. В същото време съм съсредоточен по-скоро в академичните среди и не съм имал политически идеи. Не сме водили разговори с ПП", призна той.

"Кабинетът "Петков" се случи в една среда на изключителна турбуленция по цял свят.  Енергийната криза е в цяла Европа. Всички тези проблеми натежаха в кабинета "Петков". Не е лесно да се излезе от тази ситуация. Тези проблеми не са създадени от кабинета "Петков", трябва да се реагира на тях. В момента се опитваме да намерим бързо решения.

Те бяха поставени в геополитически конфликт, енергийна криза, голяма несигурност в икономиката, така че не беше лесно да се управлява в последните шест месеца. За момента не съм идентифицирал политически проект, към който искам да се присъединя", обясни още Пеканов в ефира.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук