Пендаровски пак злослови срещу България

Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас, оплака се президентът на РСМ

Организираното намерение на България да провокира чрез серийно отваряне на т.нар. клубове на българите в Република Северна Македония допринесе за нарастващото недоволство сред гражданите от "френското предложение" (преговорната рамка на страната), каза в интервю по телевизия Сител президентът на страната Стево Пендаровски, предаде БТА.

Пендаровски каза, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с президента на България Румен Радев.

"За танго трябват двама. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и извади аргументи да блокира пътя ни към ЕС, каквито не е имало в историята на ЕС. Нито една държава не е блокирала друга държава с думите "Вие не сте този, за когото се мислите", посочи Пендаровски.

По повод негови изказвания, предизвикали реакция в София, Пендаровски каза, че не му е важна реакцията на София, а реакцията на гражданите в Северна Македония.

"Един не ми каза: Не ти трябваше тая работа, не говоря за политици. У нас има политици, които искат постоянно, независимо какво идва като провокация от София, да създават добра среда за преговори и сваляне на напрежението. Аз не съм от тях. Докато съм тук ще защитавам интересите на македонския народ и македонските граждани", посочи Пендаровски.

Според него идеята да бъде съставена работна група, която да изготви конституционните промени в Северна Македония, а след това тези предложения да влязат в парламента на страната, е с цел властта и опозицията предварително да чуят аргументите си и да се разберат.

Той не смята, че създаването на работна група преди парламента да гласува необходимостта от конституционни промени е проблем, защото, както и в други случаи правителството е това, което ще внесе изготвеното предложение в парламента.

Правителството замисля диалог, който да продължи няколко месеца. Аз смятам, че предложението за промяна в конституцията трябва да се гласува в парламента. И ако сте против на следващите избори да обясните защо сте против Северна Македония да влезе в ЕС, посочи Пендаровски, който повтори тезата си, че "наличието на българите в конституцията не подкопават държавата, ако в нея има вече изброени няколко части от народи".

Според Пендаровски има три места в конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат вписани българите - преамбюла, Комитета за отношения между общностите и в член от нея, в който се говори за диаспората, а опозицията преднамерено е предложила хърватския модел за конституция, в която има един конституиран народ и малцинства.

Пендаровски посочи, че е за конституционни промени, но „опозиционните партии правят партийна, а не държавна политика, което е легитимно от гледна точка на партията, но по отношение на държавата - не е.

Днес Пендаровски ще се срещне със специалния пратеник на САЩ и координатор  на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин. Вчера американският представител обсъди с премиера Димитър Ковачевски съвместно противодействие на дезинформацията и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, според прессъобщение на правителството в Скопие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук