Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски казва, че по време на съвместното пътуване с българския си колега Румен Радев до Ватикана през следващата седмица няма да има официални преговори за спора с официална София, но очаква „неформален разговор между двама джентълмени“, предава „360 степени“.

Съгласно думите на Пендаовски, двамата с Радев не пътуват до Ватикана, за да разрешат спора, а за да отпразнуват 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

„Със сигурност ще бъде обсъден (спорът), но това ще бъде неформален контакт, разговор. Не са предвидени официални разговори. Не защото ситуацията в София е такава - със служебно правителство, а защото президентът там, както и тук, не ръководи тези неща. Правителствата го правят.

Със сигурност не е реалистично да кажа, че изобщо няма да говорим за проблема, но това няма да са преговори. Ще се опитам да остана в рамките, в които беше телефонният разговор с него преди няколко месеца.

Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема, всеки остана на позициите си, аз информирах за това. Мисля обаче, че Радев има по-умерена реторика, обясняваща българските възгледи и очаквам отново да има достоен между двама джентълмени“, цитира „360 степени“ думите на македонския президент.

Двете делегации ще пътуват с български държавен самолет. Предложението е направено от Румен Радев преди повече от месец, а Пендаровски го смята за добър политически жест и подчертава, че съвместното честване не е нищо ново, а нещо, което правят традиционно.

„Мисля, че е добър символичен политически жест от двете страни, леко да се отпусне атмосферата в очакване на това, което предстои, преговорите за блокадата. И така, целта не е да се преговаря, целта е да се почетат някои от личностите, които дори не са обект на спор в комисията на историците“, допълни Пендаровски.