Вдигането на пенсиите с 12% от 1 юли ще бъде гарантирано с предложението на служебния кабинет за удължаване действието на бюджета за 2022 г., което е внесено в парламента, пише Труд бг.

Но дали да бъде увеличена минималната пенсия и с какъв процент ще трябва да реши правителството, без значение дали е служебно или има редовен кабинет, предвиждат предложените текстове.

В разработения от Министерството на финансите проект на бюджета за 2023 г. беше заложено увеличение и на минималната пенсия от 1 юли с 12% от сегашните 467 лв. на 523,04 лв. Но решението дали това ще стане трябва да бъде взето от парламента или с закона за удължаване на бюджета депутатите да прехвърлят тази отговорност на правителството.

Повече хора ще имат право да получат социална пенсия за старост, ако парламентът приеме предложеното удължаване на бюджета.

В момента право на социална пенсия за старост имат хора, навършили 70 години, които нямат друга пенсия и средният годишен доход на човек от семейството им е под гарантирания минимален доход за последните 12 месеца. Гарантираният минимален доход е 75 лв.

Това означава годишният доход на човек да е под 900 лв.

С промени в Кодекса за социално осигуряване вече е решено социалните помощи да зависят не от гарантирания минимален доход, а от линията на бедност, която за миналата година беше 413 лв., а за настоящата е 504 лв.

С проекта за удължаване на бюджета се предлага право на социална пенсия за старост да имат хора, навършили 70 години, които нямат друга пенсия и годишният доход на член от семейството им е под 30% от линията на бедност за последните 12 месеца.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 юни. Така право на социална пенсия от 1 юни ще имат хората, с доходи на човек от семейството под 1623 лв. за последните 12 месеца.

След това всеки месец този праг ще расте, защото периодът от 12 месеца назад ще обхваща повече месеци от 2023 г., когато линията на бедност е по-висока.

Сега социалната пенсия за старост е 247 лв. Дали тя да бъде увеличена с 12% и дали ще достигне 276,64 лв., ще трябва да реши правителството.

С удължаването на бюджета предлагат всички пенсионерите с трайно намалена работоспособност, на които е определена чужда помощ, да получават към определената им пенсия добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост.

Сега право на такава добавка имат само пенсионери с поне 90% намалена работоспособност и определена чужда помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук