Посред нощ премиерът Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков решиха да дадат брифинг в Mинистерски съвет (МС). БЛИЦ припомня, че днес МВР шефът категорично отказа да говори за случилото се около арестите на лидера на партията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова. Стигна се до там депутати от "Продължаваме промяната" (ПП) да го бранят с телата си в Народното събрание (НС) само и само да не отговаря на журналистически въпроси.

Петков и Рашков решиха да говорят - уж в 23:00 часа, но брифингът им започна чак в 23:25 часа. Това се случва часове, след като Борисов, Горанов и Арнаудова напуснаха сградата на Главна дирекция "Национална сигурност" (ГДНП), където бяха задържани за 24 часа.

"Изправени сме пред абсолютен саботаж в лицето на прокуратурата и г-н Гешев", това за Петков.

Извънредно! Прокуратурата разкри какво е бъдещето на Борисов, Горанов и Арнаудова

"Прикриват се и се игнорират сведения от изнудваното лице (бел. авт. Васил Божков). Само и само, за да не се извърши разследване по закона.

Отричат се законови правомощия на законовите органи и се спъва дейността на всеки, които се опитва да си свърши работата.

В България независима прокуратура няма", каза още Петков.

"Провеждана е проверка, която има за цел да се съберат - евентуално, достатъчно данни, за да се реши да се образува ли или не досъдебно производство ", каза пък Рашков и допълни:

"Никой не твърди, че сведенията на Божков имат показания на свидетел", допълни той и уточни, че "това може да стане само след образуване на досъдебно производство. На практика такова е стартирало вчера".

"Прокуратурата се постара да заяви, че видиш ли МВР не е компетентно. А преди години Божков бе публикувал факти по това производство, а прокуратурата не се самосезираха за тях - правомощие, което тя има", заяви Рашков.

"Не искам да отклонявам темата, но ще дам един пример. Още миналата година изпратихме материали за магистрала "Хемус", а още няма реакция.

За Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиск от Борисов, Горанов и Арнаудова ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата", заяви още силовият министър.

"Какво излиза, че ако един български гражданин има обвинения, то той няма други права ли?", така Рашков зажали Божков.

"Искам да кажа по повод на това, което чух от говорителката на прокуратурата днес. Изненадах се - нагласиха пресконференцията си късно, за да не може и ние да реагираме. Е, там чух откровени лъжи - има проекти за повдигане на обвинения за тримата задържани", каза Рашков и показа три листа.



Но оказа се, че на показаните от него документи няма номер на преписката, а за това Рашков се оправда с думите, че "това са копия на документите".

"Искам да дам директен пример за Горанов - по отношение на хазартната комисия има вреди, които са причинени на хазната. А министърът на финансите е принципал на тази комисия, та потърсила ли му е отговорност прокуратурата?", заяви още силовият министър.

"По никакъв начин няма да има доказателства, след като разследването е започнало вчера. Трябва да се разпита и Божков, който е в Дубай, дали е бил оказван натиск върху него от Борисов, Горанов и Арнаудова. Може заради този натиск да е търсил възможности да продаде своя бизнес, включително и на чужденци.

От днес нататък ще търсим доказателства", закани се Рашков.

"Искам ясно да кажа - факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Битката няма да е много къса, но битката е започнала. Ще работим с всичките инструменти на Европа, за да може да преместим България на следващото ниво.

Съжалявам, че прокуратурата се изложи по толкова очеваден начин тази вечер", каза на свой ред Петков.



"Колегите не са знаели в какво процесуално качество да разпитат тези три лица, тъй като са чакали информация от прокуратурата - да знаят дали като свидетели да ги разпитат или като на лица с повдигнати обвинения", така Рашков отговори на въпрос защо е трябвало Борисов, Горанов и Арнаудова да бъдат задържан и след 24 часа в ареста да бъдат пуснати без обвинения.

На свой ред Петков каза, че по казуса "работят и от европейската прокуратура", а Рашков каза, че "няма как да знае всичко за разходените европейски средства".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!