Не искам да говоря за разследванията, преди да разбера повече. Прокуратурата е изискала целия филмов материал от камерите на Министерски съвет (МС), за да видят кой е влизал и излизал последния месец в сградата.

Прокуратурата разбра, че станахме точка за сигнал към Европейската прокуратура и това е очеваден опит да видят кои са хората, които влизат да дават сигнали. Това е истинското безобразие, което научих. Назовано е като "спешно", за да плашат хората да не дават сигнали. Българската прокуратура работи като репресивен орган, за да не се променят нещата, но ще се променят. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Благоевград.

Думите му идват непосредствено след информацията, че е привикан на разпит в прокуратурата и че днес по обяд в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на столичния булевард "Черни връх" са влезли прокурори и следователи от Специализирана прокуратура, които съвместно с агенти от контраразузнаването разследват шпионаж в полза на Русия. 

"Това, което разследваме на много места, е -  голяма агентурна руска диаспора в България. ДАНС ги разследва, част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни с РСМ. Руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", сподели още той. 

Петков обаче не обясни защо ДАНС и спецслужбите, са му докладвали, че няма реална заплаха от руска агресия в Украйна, за разлика от всички западни разузнавателни служби, които предупреждаваха за нападението месеци преди то да започне.

"За мен това показва как някой се опитва да подменя българския интерес. Спазвам точно законите и не ме е страх дали ще ме разпитват, няма какво да крия. Ако ме викнат за разпит, ще отида. Как е възможно за година и половина да няма досъдебно производство, а за Асен Василев да има. Явно работим срещу една организация", допълни премиерът. 

"Това не е институция, а организация, която работи срещу интересите на народа", каза Петков по адрес на прокуратурата. 

"Гръцката връзка трябва да се случи. Последните месеци направихме повече работа по нея, отколкото всички години досега и се надяваме юни месец вече да имаме тази тръба", каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!