България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с 10 млн. долара годишно. Това заяви премиерът Кирил Петков.

„Днес откриваме Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии.

Той се създава в партньорство с два от най-престижните университети в света - швейцарските технологични университети в Цюрих и Лозана. Целта е да привлечем най-престижните умове в света. И да спазим едно от обещанията, които нашето правителство е дало - да върнем талантливите си деца вкъщи. Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се постигнат резултати, които се конкурират на световно ниво", добави той.

Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет бе открит официално в София днес. Институтът INSAIT е партньор с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL), и ще е част от структурата на Софийския университет. INSAIT е създаден чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 млн. лв. за срок от 10 години. Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел.