Това е братоубийствена войната. Няколко хиляди войници са заминали, а има и доста цивилни жертви. Голяма част от населението на Украйна се крие по спирките на метрото. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредно включване от Министерски съвет. 

"Искам да ви уверя, че сме направили пълен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Чакаме зелен коридор, за да ги изтеглим от Киев, когато е безопасно. Толкова е жалко как един лидер седи някъде в безопасност на дългата маса, а млади войници загиват, заради неговите ужасяващи решения", каза още той.  

"България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка. Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава.

Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война.

От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна.

Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо," допълни премиерът.

"Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента.

"Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия, допълни премиерът Кирил Петков.

Малко преди изявлението на министър-председателя от пресцентъра на МС съобщиха, че българското правителство е приело решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

"Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО", обявиха още от МС.