Надяваме се до следващите часове българите да успеят да стигнат до границата успешно, но това, че не са в кварталите на Киев е добра новина. Това каза министър-председателят Кирил Петков на извънреден брифинг от Министерски съвет. 

"Във връзка с оставката - абсолютно се потвърди от МС. Утре свикваме Народното събрание", каза той.  

"Предлагаме министър Тодор Тагарев. Всяка една от коалиционните партии е дала предложение, но това ще е кандидатът на "Продължаваме промяната" утре", обясни още премиерът. 

"Националният интерес е един и това е когато искаме справедливост. Виждаме два славянски народа. Единият атакува другия без причина. Идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата, не е националният ни интерес. Ние имаме позиция и когато сме сигурни, че някой прави нещо нередно, трябва България да говори със силен глас", каза още Петков. 

"Виждам войници на по 18 години, които стоят в студа, стрелят се един друг и не знаят защо. Това се случва, защото един диктатор е взел ужасяващо решение. Вече хиляди души са умрели от двете страни. Българското малцинство в украйна е застрашено и мога да кажа, че част от тези 180 българи, които изкараха нощта в мазето, вече са в по-голяма безопасност. Никой от тук нататък не може да казва какво трябва да се прави във връзка с България, никой не може да ни чертае на някоя салфетка. Ние сме независима държава и решаваме сами", заяви премиерът.

"Знаете, че имаме малко летящи самолети и не мислим, че би било разумно да ги пратим. Не можем да даваме на никого такива самолети. Щели сме да пращаме български войски в Украйна. Това са абсолютни глупости. Никой от ЕС и НАТО не е предлагал някой да ходи в Украйна", каза той. 

Той каза, че не може да повярва, че в 21 век се говори за ядрени оръжия в Европа. 

"За този момент са стратегически сплашвания, но не можем да останем безучастни. Трябва да се снабдим с таблетки, за да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система не работи и днес взехме решение да сме готови и в този аспект. Хората трябвада са спокойни, но ние трябва да имаме нормална сигнална система и таблетки за всички граждани", увери той. 

Петков обяви, че България не е изпращала оръжия до Украйна, но в момента се организират камиони, които са пълни с дрехи, палатки и обувки, които трябва да влязат в Украйна като помощи. 

"На ниво военно-логистична подкрепа, ще бъде на ниво ЕС. Няма да има скрито-покрито и да се случват неща, които българското население няма да знае. Искаме много сериозно да подкрепим хората в Украйна. Нека покажем, че България не е безучастна и стои отстрани и гледа. Искаме максимално бързо да дадем работни документи на украинците, за да се интегрират добре и да имат предложение за работа, да бъдат интегрирани. Те бягат от война, но са квалифицирани. Те могат да помогнат на българската икономика, но ако ги интегрираме. Могат да влязат като туристи и да се върнат, когато свърши войната", каза Петков. 

"Аз работех успешно със Стефан Янев по време на служебното правителство. Това, за което не бях съгласен, са нещата, които казах тази сутрин. Не може да се води индивидуална външна политика от някой министър, никой министър няма право да казва, че правителството се крепи на него. Нашата политика трябва да е свободна. Видяхме до къде ни доведе стабилността в последните 13 години. Не можем да наречем "операция" нещо, в което са загинали толкова хора. Хора останаха без къщи и спят по метрото. Трябва да казваме истината, каквато е", обясни още премиерът за оставката на Стефан Янев. 

"В коалиционното споразумение е записано, че всеки отговаря за своите министри, докато общото правителство е отговорност на премиера. Ако една политическа партия реши, че това не е най-добрия кандидат за това място, е индивидуален избор. Предложението е изцяло наш избор като коалиционен партньор. Аз мога да държа сметка на всеки един министър, който не се справя, както и другите коалиционни партньори. Уведомил съм президента. Още във вчерашния ден знаеше за тази промяна. Той сам заяви, че това е отговорност на правителството. Това, че е риск, затова сменяме още в утрешния ден. В тази криза не можем да имаме вакуум на министър на отбраната. Днес решаваме и утре имаме нов", каза Петков.