Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база общите ни виждания, че когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, сме единни. Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, който огласи антикризисните мерки на правителството.

"Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията", уточни той.

"Предвижда се данъчното облекчение за деца да се качи от 4 500 на 6000 лв,. годишно, като бъде дадена възможност да се ползват на всеки 3 месеца.

Осъвременяване на пенсиите от 1 юли със средно 20%. Всички пенсионери ще получат своята ковид добавка. Допълнително с 10% качваме всяка пенсия. Минималната пенсия скача на 467 лв. за последните 12 месеца повишението се качва с 167 лв. или 56%.При ГЕРБ за 12 г. минималната пенсия се качи със 100 лв., а тук за една година. Ето къде са парите от кражбите", подчерта той. 

"Третата мярка – въвеждане на нулева ставка за ДДС за хляба. Ще компенсираме с увеличението на ДДС за бирата и виното.

Намаляване на ДДС на природния газ и метана. Отстъпка на всяко зареждане от 25 ст. на литър за бензин и дизел. Това ще даде възможност високите цени на горивата, които са внесени у нас, да бъде надградена", съобщи още Петков.

Премиерът коментира критиките на икономисти, че предложените мерки ще увеличат инфлацията. "Инфлацията не е българска, а световна.

Когато инфлацията е привнесена отвън, държавата трябва да помогне там, където може да намали цените на горивата за крайните потребители, и да намали държавното оскъпяване на част от енергийните източници. Там държавата трябва да помогне, защото това ще се отрази на цялостната инфлация. Освен това фокусираме безпрецедентен пакет в подкрепа на най-уязвимите, така че ръстът на доходите им да изпревари инфлацията", заяви той.

По-рано от пресцентъра на Министерски съвет разпространиха част от антикризисните мерки на кабинета. 

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега  6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение.

По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467лв.

Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Преди началото на правителственото заседание министър-председателят Кирил Петков и лидерите на партиите от управляващата коалиция ще направят изявление, чрез което ще информират обществеността за приетите решения.