Петков плаши: Идва Видовден! Ако Радев направи това, то веднага ще...

Приемаме предложението за декларация на ДБ, но сме скептични, че такова мнозинство ще има. Научихме си урока - оправда се съпредседателят на ПП

Нека да ви кажа детайлите, за да разберете, че въпросът за времето е последващ. Ще предложим максимално бързо декларация на Народното събрание (НС), където депутатите ще декларират своята подкрепа. Това заяви Божидар Божанов пред медиите след разговора на ПП-ДБ с президента Румен Радев

Той изброи законите, които ще желаят да бъдат гласувани - Закон за съдебната власт, Закон за антикорупция, Закон за подаване на сигнали, Закона за личния фалит, избора на омбудсман и Закон за реформа в службите.

"Искат се 160 депутати, за да се събере подкрепа за някои от тези закони. Ако декларацията не бъде подкрепена, ще върнем мандата бързо. Ако декларацията бъде подкрепена, трябва да видим ще има ли наистина мнозинство. 

Подкрепа ще бъде поискана от всички, за да не остава някой отстрани. Има 240 народни представителите, трябват ни най-малко 160. 

Тъй като приемането на тези закони е условие за съставяне на правителство, кандидат за премиер нямаме.

Ще изпратим декларацията още днес и утре или други ден ще я внесем. Доверие между политическите сили и гражданите, които представляват няма, затова гласуването на декларацията е условие", посочи още Божанов. 

Кирил Петков заяви, че от ПП са взели решение, че ако Радев връчи мандата тази седмица, те ще го върнат неизпълнен веднага.  

"Само да кажем, че ние от ПП взехме решение, че ако мандатът бъде даден тази седмица, той ще бъде върнат неизпълнен. Това е ясно и категорично.

Приемаме предложението за декларация на ДБ, но сме скептични, че такова мнозинство ще има. Научихме си урока.

Истинският тест е реалното гласуване. Какъв е смисълът да предлагаме министри или премиер, ако нямаме следящ антикорупционен орган. Това, което искаме да кажем е, че една декларация няма да промени нищо, но чухме всякакви истории, обещания, искаме реални реформи. 

Гласувани закони и решения преди разговор за правителства", категорично заяви той. 

Петков обясни, че създаването на специална комисия изисква 160 депутати. 

"Ще си измислят хиляди преразкази хората, които не искат да се случат тези неща и идва Видовден. Времето дойде", завърши той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!