В момента сме на ръба на доста голяма вълна, която идва с голяма скорост към България. Новите случаи са над 5700 за последните 24 часа. Това заяви премиерът Кирил Петков по време по време на представянето на Националния оперативен план за справяне с коронавируса.
  
"До този момент моделите, с които се управляваше кризата, и мерките бяха леко неясни. Заедно решихме да сменим този модел. Най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла. Процентът на заетост предопределя дали здравната ни система ще отговаря на натиска, който идва от ковид кризата и дали ще има риск за хората да нямат достъп до тях.

Целият модел за управление на бъдещата криза ще бъде функция на този фактор", подчерта той. 
 
"Към този момент нищо няма да бъде затворено като мярка", добави премиерът. 

"Анализираме процента интензивни легла по области. Групирали сме ги така, че ако има области с малко интензивни легла, да бъдат вливани в съседна.  Това дава възможност да не се затварят области. 

Разделили сме България на 6 клъстери от области. Тази прогноза и тази карта ще бъде начина, по който да управляваме риска от следващата вълна.



Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

Новият план е разделен на четири етапа. При първият заетостта на интензивните легла е 50% - тогава се въвеждат малки мерки, но Петков не посочи точно какви.

При втория етап – 60% заетост на интензивните легла се въвеждат някои други мерки, но всички бизнеси и училища все още работят.

При трети етап – 70% заетост на интензивните легла се започва с първите по-меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават присъствено обучение.

И последният, най-тежък етап – четири или 80% заетост на интензивните легла предвижда „симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора“.

"Следващият момент от тази програма – наистина приоритизирахме децата. Осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Ходенето на училище, особено за малките деца, е приоритизирано през всички етапи", подчерта той.

"Само в Северен и Централен клъстър има опасност да влезем в етап 4", уточни премиерът.

"Искам да презентирам и 10 мерки за подкрепа: 60 на 40, Патронажна грижа +, Запази ме +, Оперативна програма за храни, Програма възстановяване, Мярка 6 е през ББР, Подкрепа за туризма, Запазваме 9% за фирмите в туристическия и ресторантьорския бизнес. Мярка 10 е изцяло нова и е за т.нар. етап 4. Тя е за напълно затворени предприятия

"Когато се налагат нови противоепидемични мерки, това трябва да се прави по начин, по който различните сектори да имат възможност да се подготвят", коментира по време на брифинга здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя посочи, че данните, които в момента са на национално ниво, ще се разпределят на областен принцип, като ще има отделни математически модели и така ще стане възможно да има „от 3 до 5 дни за обявяване на определените мерки“.

Сербезова призна, че не винаги ще е възможно, но стремежът на здравните власти ще по-често да има време за подготовка.

Новият план отчита характеристиките на новата вариация „Омикрон“, очаква се голямо натоварване на здравната система, но ще има стремеж и за присъствен образователен процес.

Сербезова съобщи и за промяна в медийната стратегия по отношение на пандемията. Тя подчерта, че кампаниите, основани на лозунги са "неполезни и непродуктивни" и отблъскват колебаещите се. Затова и ще се търси нов позитивен подход, основан на информацията.



От думите й стана ясно още, че ковид сертификатът остава за достъп до обществени места. "Нови мерки няма да има. Комбинацията от мерки зависи от етапа, в който се намираме", уточни тя.

"Ние имаме ежедневен диалог с МЗ, с координацията на премиера. Нов подход – приоритетизираме образователната система, спрямо другите системи, защото отчитаме вече тежки изменения в качеството на образованието.

Изостри се противопоставянето между родителите по отношение на това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат обратно присъствено в клас, обяви на свой ред образователният министър Николай Денков. 

Локалните мерките дистанция, маски, дезинфекция не се променят. Променят се обаче критериите, с които ще се оценява риска в областите – дали има риск от претоварване на болниците. Засега остава свободният избор на родителите как да учат децата им.

При 50% заети интензивни легла – 1 етап – засилва се контролът за мерките. Ще продължат заниманията по интереси, без да се смесват паралелки. Спират се екскурзиите, музеи и зелени училища. Състезания и олимпиади – присъствени с дистанция или зелен сертификат или тестване.



При 60% заети интензивни легла - 2 етап – спират заниманията по интереси, с изключение на занималните.

При 70%  заети интензивни легла– 3 етап – 1 до 4 клас остават присъствено, 5-12 клас – режим на ротация в периоди от 1 седмица.