Всеки може да говори принципно, въпросът е какви решения се взимат. Ако същата тази координирана група от петък реши да подкрепи хартиената бюлетина, това ще е безпринципност.

Ако има поредица от такива решения, ние няма как да правим нещо заедно. Ако обаче решат, че са готови да подкрепят политики, които не са в тяхно предимство, а на България, вратата е отворена, заяви пред Нова телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната”  Кирил Петков, отговаряйки на въпрос БСП бъдещ или бивш коалиционен партньор са.

Той добави, че не се е чувал с Корнелия Нинова след гласуването на номинацията на Вежди Рашидов.

„Тези компромиси с оправдания за национална отговорност са ни довели до тук”, каза още Петков.

Той изрази надежда да работи отново с БСП. „Не затваряме вратата за никого”, подчерта той.

„В последните 7-8 месеца те направиха няколко много добри стъпки. Ако искат да запазят тази си посока, трябва да имат последователна политика в посока промяна”, каза още Петков.

„Има 3 големи риска пред България. Да се върнем към хартиената бюлетина. Националистически партии като „Възраждане” да получат тласък за референдуми като за членството ни в ЕС. Третият риск е президентската република.

Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Борисов да ни управлява за 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България”, заяви Петков.

По повод новото предложение на ГЕРБ  за втора контактна група с участието на президента, Петков заяви, че ПП ще участва в разговори с всички политически сили на база на 16-те си политики, но няма да участва  в разговори за безпринципни коалиции.

„Ако ГЕРБ направят кабинет, за 16-те политики, които ги заявихме, ще гласуваме „за”, за всякакъв риск ще гласуваме против. Ние сме много предвидими”, подчерта той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук