6 март не е толкова далеч и затова ние решихме да направим смяна на подхода. Изработихме документ - меморандум, който е начална преговорна позиция. Меморандума е между ПП-ДБ и ГЕРБ и ще бъде подписан от политическите лидери и от акад. Николай Денков и Мария Габриел, съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му в меморандума се слагат основните цели за управлението в следващите 9 месеца.

"Цели, които наистина дава смисъл това управление да продължава с пълна сила, за да допринесе за развитието на България и за реформите, които всички ние бленуване и искаме вече да се случват", добави Петков.

Документът съдържа четири важни аспекта.

„Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ГЕРБ, че първо трябва да се мине по много прозрачна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, проверка за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно.

Това означава, че ако някой реши да припознае кандидат от обществена организация или от друга политическа партия, това става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията“, обясни Петков.

Той заяви, че документът ще бъде абсолютно прозрачен и публичен. И ще бъде представен и на медиите.

"Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Ако не се споразумеем, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1. Не искаме да влизаме в политическа криза. Тези неща не са ултиматум, готови сме да говорим по всяка една от точките. Не става дума за червени линии, а за изясняване на реалната структура на управление от 6 март насам", обясни Петков.

По думите му разговорите с ГЕРБ напоследък са станали все по-трудни с изказвания по медиите и  кулоарите на парламента, а времето тече.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук