Народното събрание (НС) проведе 15-часово петъчно заседание. Близо 12 часа парламентът обсъждаше по същество предложенията по параграф първи в Изборния кодекс. По време на дебатите бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП влязоха остър сблъсък и взаимни обвинения

Направените измемения по параграф първи са пряко свързани с възможността за въвеждане на преброителни центрове на хартиените бюлетини, за въвеждане на видео наблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, премахване на тъмните стаички и замяната им с паравани, функцията на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), въпросите, свързани с район "Чужбина" и дали да остане електронния протокол от машината.

От ГЕРБ отново потвърдиха, че ще гласуват против предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, срещу премахването на район "Чужбина" и против увеличаване от 40 на 100 прага за подаване на заявления за разкриване на секция.

От "Продължаваме промяната" активно участваха в дебатите и заради предложенията за връщане на смесеното гласуване обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС, че се готвят да манипулират изборите. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков оспори предложенията за видео наблюдение при преброяването, след което да няма запис.

Дебатите приключиха след полунощ. Различните предложения от парламентарните групи ще бъдат гласувани на редовното заседание в сряда - 30 ноември.

Във вторник парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. След приключването на дебатите по бюджетите, ще се проведе отложения от петък редовен парламентарен контрол.

Интересно е обаче какво реши да направи съпредседателят на ПП посред нощ. Петков разбуди фейсбук последователите си, шервайки снимка на ПГ на ПП. Към кадъра, на който бяха почти всички представители на бившите управляващи, Петков написа: "Благодаря Ви за денонощната битка за по-добра България!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук