"Имахме дадена дума между Бойко Борисов и нас, че уговорката е за 18 месеца, и на 9-тия месец ще ротираме премиерите. Благодарим, че тази оферта тази вечер ни бе предложена по този начин.

Готови сме да си спазим обещанието, което си бяхме дали преди 9 месеца, и така да продължим следващия кабинет, попълвайки 18-те месеца, които вече бяхме договорили.

По време на преговорите обаче колегите поискаха допълнителни министерства, ще ги изчета, защото сме готови да ги дадем", това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков на извънредна пресконференция. БЛИЦ припомня, че  от ПП-ДБ решиха да говорят, след като от ГЕРБ-СДС им поставиха ултиматум.

"Премиер Габриел, МВнР начело с Габриел, МВР, иновации и растеж, екология, образование, култура - на ГЕРБ.

Въпреки, че преди 9 месеца се бяхме разбрали само за ротация на премиерите. Тези седем позиции, ние сме готови и се съгласихме, да бъдат под тяхна отговорност, което е стъпка напред над това, което се бяхме договорили.

Но в последния месец говорим, че за нас най-важното не са министрите, а са реформите в съдебната система, регулаторите службите", каза Петков и поясни:

"Българския народ чака да му се промени живота и промяната идва точно в тези три категории и тези три неща са в това споразумение. От тази гледна точка нищо не е загубено.

Утре Габриел може да вземе мандата, имаме още 7 дни. Нищо не предполага да се взривява каквото и да е било.

ГЕРБ след бомбата за изборите: Габриел връща празен мандат! ВИДЕО

Призовавам Борисов и преговорния екип, много разчитам на Мария Габриел, да довършим споразумението, което дефинира реформите в тези три много важни сектора на България и да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза и поредни избори. Най-вече реформите, за които сме се събрали, може да ги продължим, само трябва да има воля за това", каза Кирил Петков. 

"Днес казах, че съм умерен оптимист, тъй като реално преговорите бяха на финалната права. След в ефира в bTV, отидох в Народното събрание (НС) и стана ясно, че спор по състава на Министерски съвет (МС) няма.

Цирк в ефира на bTV: Светльо Иванов въртя на шиш Асен Василев, той заплете интрига

Те са готови само на ротация на премиера и вицепремиера, което е приемливо и за нас. Но се оказа, че подписването на споразумението се отлага за неопределен срок", каза пък Асен Василев.

"Това е причината да има криза в преговорния процес. Ако споразумението се подпише, може би с корекции, тогава така както изглежда и от двете страни, реално спор по състава на МС няма. Има спор дали и кога да се подпише споразумението.

Напълно възможно е това да се окаже фалшива криза. Напълно възможно кризата е да е реална. Защото това споразумение включва в себе си нещо изключително важно.

Последните 9 месеца успяхме да направим редица законодателни промени. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не бъдат избрани независими хора. Точно това се съдържа във въпросното споразумение с ясни времеви ангажименти и времеви механизъм.

Това ще позволи на България да приключи с прехода. Това са последните институции, които трябва да влязат в европейски режим. 

Вярвам, че всички мислим за България и искаме да имаме независими европейски институции. Силно вярвам, че ще успеем да намерим правилния език, с който това да бъде изразено в споразумението", заяви още Василев. 

"Искам Борисов да се намеси. Не разбирам защо забуксуваха преговорите на финалната права. Имаме готовност с проект за споразумение и персонален състав на правителство.

Защо се обръщам към Борисов. Той винаги се интересува от общественото мнение. Всички казват, че българските граждани не искат предсрочни избори. 

Извънредно в БЛИЦ: Отиваме на предсрочни избори!

В тази връзка предлагам на Габриел да не бърза да връща папката, а да намерим сутринта време и да изясним тези обстоятелства, които са ни разделили, и да ги преодолеем", каза Атанас Атанасов. 

Утрото е по-мъдро от вечерта, напомни Атанас Атанасов. Хайде, утре да действаме по-мъдро от днес, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук