Поискахме от службите информация как се е стигнало до „черния печат” на лидера на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов и да кажат истината за случая. Това заяви в ефира на „Денят на живо” народният представител от "Продължаваме промяната” Мирослава Петрова. 

„Като ПГ бяхме обезпокоени от тази информация. Поискахме от службите да помогнат да разберем какво се е случило и откъде идват тези данни и факти, както и какво налага поставянето на „черен печат” за влизане в Украйна на депутата. Още повече, че посолството на Украйна излезе с бележка, че не е информирано за такъв акт. Има съмнения за театрално поведение от страна на „Възраждане”, в този контекста не може да оставим нещата без отговор. Очакваме обратна връзка от службите”, добави тя.

Тя обърна внимание и на ситуацията с украинските бежанци у нас. 11 хиляди са украинските деца на територията на страната към момента, като България прави всичко възможно за да бъдат те максимално добре интегрирани и посрещнати.

„България успя да активира директивата за предоставяне на временна помощ на бягащите от войната, за разлика от много други страни. Тя дава достъп на хората до образователната система, здравеопазването, социалните грижи. Към момента 11 хиляди са украинските деца в страната, за които се търсят спешни решения. Вълната от влизащи в страната беше около 60 хиляди, 32 хиляди от тях останаха към момента тук. Ще се намери решение на всеки един проблем”, категорична е тя.

Всяка държава, спрямо спецификите си, избира най-подходящия за нея път за решаване на бежанския проблем, каза още народният представител.

Мирослава Петрова обърна внимание и на енергийните проблеми, произтичащи от конфликта в Украйна.

„България е силно зависима от Русия. Има път за решаването на енергийните процеси, дали през Азербайджан, или през терминала за втечнен газ, но алтернативи трябва да се намерят и то скоро”, обясни тя.