През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина. Това коментира пред БНР президентът Росен Плевнелиев. 

Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта. „Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа“. 

„Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение. Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. 

Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите“, добави той. 

Плевнелиев посочи, че когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза „кесията трябва да се развърже“. 

По повод данъчната система той заяви: „Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да е било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... 

В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се“. 

Според Росен Плевнелиев бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия. 

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.