Еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл е изпратила официално писмо до мен и министър Цветанов, с което ни уведомява, че на база на извършените усилия през последните няколко месеца, промените, които са направени, и постигнатите резултати, е готова да направи предложение за удължаване на срока на програма САПАРД с още една година. Това заяви вицепремиерът и министър по европейските въпроси Меглена Плугчиева пред Дарик радио.
„Това дава възможност на голям брой бенефициенти да довършат своите проекти. Това са над 750 проекта, зад които стоят човешки съдби”, отбеляза още тя. Плугчиева уточни, че това е резултат на екипни усилия – както политически, така и административни. „Аз не бива да бъда разделяна от България. Резултатите, които получаваме, са резултат на колективните ни усилия”, каза вицепремиерът.

Относно наложената от ЕК санкция, заради фонд „Републиканска инфраструктура” вицепремиерът каза, че до 23 ноември трябваше да изпълним определени ангажименти – преструктуриране на този Фонд. „Променихме закона за пътищата, създадена беше Национална агенция „Пътна инфраструктура” към МС, назначен беше нов надзорен въет, ръководство”, каза Плугчиева. „Ние си изпълнихме в много голяма степен ангажиментите за преструктуриране на НА „Пътна Инфраструктура”. Но не можем да покажем конкретно заработила структура след промените. Процедурите на Брюксел позволяват ние сами да си направим корекциите – 15% на 4 млн. евро – това са тези 652000 евро. Тази сума не се губи, тя остава в България и ще се ползва за други проекти”, уточни още тя.

Плугчиева изрази съмнение към изнесената в пресата информация, че от понеделник ЕС щял да ни приравни със страните кандидатки за членство. „Не смятам, че това е възможно. Ние имаме подписан договор за присъединяване към ЕС, в който са регламентирани правата и задълженията ни. На базата на този договор не виждам как ще ни приравнят към друга категория”, каза Плугчиева. /БЛИЦ