Важно е да убедим Европейската комисия да се удължи изпълнението на програма САПАРД до края на 2009 г. Това заяви в предаването “Тази сутрин” по бТВ вицепремиерът Меглена Плугчиева.
Европейската програма, която е насочена към земеделието, трябва да приключи в края на тази година, но Брюксел спря финансирането по три мерки от нея заради съмнения за злоупотреби. Тази програма е донесла инвестиционни възможности и е вдигнала стандарта на нашите земеделски стопани, каза Плугчиева. Тя уточни, че 3509 са одобрените проекти по програмата, а 1576 от тях са изпълнени.  Европейската комисия има няколко защитни прага, които гарантират, че няма да има злоупотреби със средства. Ако се докаже, че някой е изразходвал пари по САПАРД в противоречие с правилата на програмтаа, няма да бъде лесно да се оневини, уточни вицепремиерът, отговорен за еврофондовете.  Парите по САПАРД са спрени от ЕК, защото има някои случая, които будят съмнения за злоупотреби, това не е компроматна война в България, категорична беше Плугчиева. Тя уточни, че в края на август идва нова комисия на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която ще направи преглед не само на САПАРД, а и на останалите програми на Европейския съюз.
През тази седмица предстои нова среща между банките, които са отпуснали кредити на земеделските стопани и Министерството на земеделието и храните, съобщи Плугчиева. Необходимо е да се предприеме целия пакет от действия, който да гарантира, че хората ще могат да завършат проектите си по САПАРД и няма да бъдат притискани да връщат кредити, отбеляза Плугчиева./БЛИЦ