Политическа сватба наесен между Кирил Петков и Бойкикев (Христо Иванов) прогнозира професор Михаил Константинов, цитиран от “Труд”. Не е ясно името на рожбата, но прогнозната сума, която ще съберат младоженците от сватбата е 50 депутати.

Без Петков, Бойкикев изпада от играта, категоричен е проф. Константинов. Политолози смятат, че "Демократична България" (ДБ) ще се окаже и в ролята на мандатоносител, но предупредиха, че е добре да се заложи поне на още един, предвид честите смени на настроения и склонност към бягства на ДБ.

Припомнено бе, че "Продължаваме промяната" (ПП) все още не е партия и до изборите няма шанс да се превърне в легитимен политически субект. Причината е, че Кирил Петков и Асен Василев дори не са провели истинско учредително събрание.

Двамата направиха сбирка в Пловдивски панаир (знаков избор на място!) на 15 април и обявиха, че ще набират онлайн членове и че формацията ще е "облачна" и дотам. Проверка установи, че няма внесени документи за регистрация в съда.

Прогнозата на проф. Константинов показва, че "Има такъв народ" (ИТН) няма да успеят да прескочат 4-процентната бариера и ще останат извън следващия парламент.

Според изчисленията на математика БСП ще останат на опашката с едва 20 депутати. В социалистическата партия коментираха, че сегашните народни представители са наясно, че след безпринципната коалиция с "Продължаваме промяната" (ПП) и с ДБ резултатът им наесен ще е катастрофален. От вътрешната опозиция в партията коментираха, че в момента имало свирепа конкуренция между любимците на Нинова кой да е по-неин човек.

При намаляването на мандатите за партията се очаквало да изпаднат доста от сегашните депутати, а Нинова щяла да търси челни места за Бойко Рашков и министрите от квотата на БСП в сегашния кабинет.

Социолози вече казаха, че част от електората на социалистическата партия ще подкрепи Стефан Янев заради разочарование от безпринципните позиции на Нинова по отношение на оръжието за Украйна, по ветото за Северна Македония и за отзоваването на руските депутати. В БСП коментират, че вместо да замразява преговорите с ПП, които и без друго няма да доведат до съставяне на ново правителство в 47-ото НС, Нинова е можела да настоява пред Кирил Петков за оттегляне на нотите за отзоваване на руските дипломати.

Президентът не иска нови избори преди 10 септември

Румен Радев връчва мандата на ПП

До 7 юли ПП трябва да предложат кабинет

В 17 часа днес Румен Радев връчва мандата на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на “Продължаваме промяната”, за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Това съобщиха от пресцентъра на Президентството. След като получат папката с мандата, “Продължаваме промяната” имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. Това означава, че до 17 часа на 7 юли ПП трябва да са готови със състава на нов кабинет. Депутати смятат, че това няма как да се случи. От БСП поставиха условие за продължаване на преговорите - Кирил Петков да не е отново кандидат за премиер. От ПП твърдят, че няма да преговарят с ИТН, с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Щели да преговарят с отделни депутати, но преговорите им бяха неуспешни. Доказа го вотът на недоверие.

В случай, че ПП не успеят да съберат мнозинство, конституционната процедура позволява нов кръг консултации с парламентарните партии, за провеждането на които не е фиксиран срок. Т. е. президентът може да ги разтегли, за да не разпуска парламента преди 25 юли. Радев вчера обяви, че дата преди 15 септември не е удачна.

След втория кръг консултации конституционната процедура предвижда следващият мандат да отиде при коалицията на ГЕРБ-СДС - като втора по численост партия в парламента. Те вече заявиха, че веднага ще върнат мандата. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третия мандат на партия по негова преценка.

За изпълнение на третия мандат конституцията не предвижда срок, което означава втори шанс за удължаване живота на 47-ото НС, за да са изборите на 25 септември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!