Политически експерти с мрачна прогноза: Започват театралните изпълнения, изборите са почти сигурни

Отговорността да се състави правителство е на първата политическа сила, която е ГЕРБ-СДС, смята Емилия Малчева

Консултациите, които започват да текат, са едни театрални представления. 

Всички сме наясно – отиват, вземат мандата и започват да говорят. През последните дни започна да избуява идеята за едно съвършено експертно правителство – каквото и да значи това. В България чисто експертни правителства никога не е имало – това означава съвършени хора технократи, назначени от човек технократ.

Това коментира пред bTV журналистът Емилия Милчева.

„Тази идея за експертно правителство до голяма степен ще обезличи това, за което настояваха ГЕРБ, и където прозираше някакъв евроатлантизъм. Сега всички без ПП-ДБ се оказаха готови да подкрепят едно чисто експертно правителство, което означава, че всеки може да сложи каквито иска експерти, без да имаме ясни граници какво всъщност е мнозинството зад експертното правителство“, посочи още тя.

„За съжаление виждам възможност за съставянето на експертно правителство. Първо – експерти по какво, второ експерти с каква политическа визия, експерти с какви ценности, експерти с какво минало, с какви зависимости, откъде ще ги доведем.

Контратезата на експертно правителство е „хора, които нищо не разбират“. За да тръгнеш да управляваш държавата, все пак трябва да разбираш“, допълни и политическият анализатор Георги Харизанов.

“Когато колективната отговорност се скрие зад тази фасада, е изключително притеснително и се отразява и на държавния бюджет, и на държавата и на хората. Времето, в което партиите да се скрият за експертно правителство, никога не е идвало и сега със сигурност не е такова време. Хората гласуват за партии, не гласуват за експерти“, заяви още той.

"Отговорността да се състави правителство е на първата политическа сила, която е ГЕРБ-СДС. Безпрецедентно ниската избирателна активност е не просто шамар към политическото и към лидерите, но и към липсата на каквото и да била честност от партиите към избирателите", коментира Емилия Милчева.

"Мисля, че може би има известни отстъпки да се реализира правителство с първия мандат. Ако се реализира с третия мандат, това наистина ще бъде невероятен камуфлаж - ще е измиване на отговорност. Ако ГЕРБ-СДС подкрепят третия мандат, това за тях ще бъде ритуално политическо самоубийство. ДПС си имат твърдия си електорат и това не ги касае толкова", посочи още тя.

Според нея, ако се състави правителство с третия мандат, то няма да е толкова дългосрочно. "То няма да е такова и с първия вандат, но е важно да изкара година и половина - две", допълни Емилия Милчева.

"Според мен ако не се състави правителство с първия мандат, отиваме на нови избори и доунищожаваме политическата система. Това ще доведе до някаква криза, а кризите водят до нови възможности", посочи Георги Харизанов.