Ако няма някакъв таен сценарий, Слави Трифонов с предложеното правителство на практика скъса линията с президента Радев, както и с ДБ и ИМВ, заяви пред БНР политологът Теодор Славев. 

Избирателят остана пренебрегнат. Трети избори за парламент биха били много рисков фактор при това фрагментирано общество, коментира той.

„Усеща се опит за подмяна на протестните искания, и то от политическото представителство на хора, които бяха на улиците. Протестът имаше две основни искания.

Той не поиска хора от чужбина с четири езика или стари кадри на НДСВ. Той поиска оставка на Борисов и оставка на Гешев“, каза още той.

„Диалогът между политическите партии е доста затруднен. Това се случва на фона на ниската избирателна активност и електорална умора. Хората усещат, че политиците не искат да ги включват в някакви форми на дебати, че ги пренебрегват.

Избирателят остана пренебрегнат. В този смисъл трети избори за парламент, четвърти за годината, биха били много рисков фактор при това фрагментирано общество“, коментира политологът.

„Първият сценарий е да мине правителството на „Има такъв народ“ и това изглежда възможно, смята Теодор Славев.

По думите му „Борисов предпочита Радулов за вътрешен министър, отколкото Рашков“, и по-скоро би подкрепил каквато и да е форма на правителство, отколкото да задържи служебното.

„Това може да стане не с пряко гласуване „за“. Може да стане с невлизане в зала, намаляване на кворума. Няма да се изненадам други групи да подкрепят – ДПС, няма да се изненадам част от групата на ИМВ също да подкрепят“, прогнозира той.

Вторият вариант според Славев е да се предложи нов кабинет с мандатоносител и медиатор между партиите трета политическа сила, която и да е тя.

„Тук може би на БСП ще й е по-трудно да състави, отколкото на „Демократична България“, но ако проявят и двете някаква култура, би могло да се получи и там вече ще има идеологически разговор. По Конституция първо ще трябва да тестваме първия вариант – правителството на Трифонов“, казва Теодор Славев.

Той е на мнение, че лидерът на ИТН доста рязко е скъсал с линията на Радев, представена в политиките на служебното правителство.