Не най-важното е ще има ли зелени сертификати или не, а основния въпрос е защо цяла година липсваше политически отговор на въпроса как ще излезем от тази криза. Също така видяхме политици, които се ваксинират тайно.

Президентът Румен Радев е един от тях. Това показва две неща - или нежелание да се вземе политическа позиция и да бъдеш истински лидер, или достъп до информация, какъвто ние останалите очевидно нямаме. Което и да е от двете, е вредно и за обществото и политиката.

Тома коментира в ефира на "Пресечна точка" по Нова тв Христо Панчугов. 

Крайно време е вече всички - и обществото, и политиците, да се самоопределят по тази тема. Но тук е и другият голям въпрос - дали в крайна сметка тези зелени сертификати ще значи нещо.

Все повече стават случаите на фалшифициране на ковид сертификати. Все повече се чува, че това ще има икономически отражения за бизнеси, които не идват в България заради ниското ниво на ваксинация , защото има данни за фалшиви сертификати, става въпрос за чужди бизнеси, които не искат да се срещнат с наши представители заради тези неща, коментира той.

Така че въпросът е ние, ако въведем у нас зеления сертификат, кой институция точно ще го наложи. Кой ще следи процеса, кой ще санкционира, кой ще се нагърби с отговорността за тази ситуация. И тук грънакът на нашите политици тежко поддава, коментира той.

Проблемът у насс е, че се правим, че не съществува тази драма с ковида. А ние имаме последици, загуби за бизнеса, за образованието. И всичко това заради някой, който го е страх да каже какво мисли по въпроса. Това за мен е безумно, допълни той.

Политиците трябва да започнат да вярват, че могат да променят обществените нагласи, а не да бъдат продукт на тези обществени нагласи, коментира той.