Политоложка разкри какъв Франкенщайн ще роди съюзът между Радев и Доган

Делян Пеевски не е разцепил ДПС, а я направи втора политическа сила, заяви Цветанка Андреева

Решението на КС променя ситуацията в ДПС. Това заяви журналистът Веселин Стойнев пред БНТ. 

"Става въпрос за съдебната реформа и за формирането на новото поредно антипеевски мнозинство, но имаше официален призив от страна на кръга на Доган останалите партии да вземат страна в конфликта. Това може да е полезно за Доган, но не полезно за всеки друг. Харизмата му работи в определен електорат. 

Затова всеки политик, който се бърка в ДПС, дали ще е Радев или Христо Иванов, по-скоро ще се опарят", каза Цветанка Андреева. 

Ако има мнозинство, което да свали Рая Назарян, трябва да питаме дали не е управленско мнозинство, което да управлява в следващия парламент. 

"Доган се сблъсква с прякото следствие от политиката, която вкарва в ДПС. Там имаме някакъв паритет в момента. Свикнали сме кризите в ДПС да минават бързо, а сега толкова време мина от писмото на Доган, където призова за оставките на тези хора, но нито се свика събрание, нито партийни действия. Кой ще реди листите на ДПС", попита Александър Симов. 

Според него БСП трябва да бъде слушана, когато става въпрос за ДПС, а не ДБ, защото са управлявали заедно и знаят много по-добре за какво става въпрос. 

"Благодарение на ДПС и Пеевски, Борисов се изолира в парламента. ПП-ДБ става невъзможен партньор за ГЕРБ", сподели още Стойнев. 

Андреева смята, че Христо Иванов сам е делегитимирал вота, който е даден за ДБ с атаката срещу Доган на Росенец. 

"Ако разрушат проевропейското мнозинство, реформи няма да има. С Доган ли ще ги правят", попита политоложката. 

"Не е сигурно, че електоратът на ДПС ще предпочете харизмата на Доган пред лидерството на Пеевски", допълни Андреева. 

"От гледна точка на ПП, ГЕРБ са абсолютно вече невъзможен партньор, защото ГЕРБ с Пеевски разбиха 30-годишните усилия на градското дясно. Тя все побеждава и все тъмни сили я дърпат назад", допълни Симов. 

Андреева заяви, че в България трябва да има евроатлантическо мнозинство. 

"Това са политически фантазии, г-жо Андреева, за да могат ГЕРБ и ПП да управляват заедно", поряза я Симов. 

"Има антипеевски съюз със Радев и Доган. Това означава нова коалиция тип "Кирил Петков" и тя няма да живее дълго. Делян Пеевски не е разцепил ДПС, а я направи втора политическа сила", заяви Цветанка Андреева.  

"Това беше една от големите му грешки", сметна Александър Симов.  

"Да има силно евроатлантическо ДПС ли? Знам, че мразите тази дума, но тя съществува", скастри го Андреева.