Политолози предупреждават за лоши последствия, ако ИТН реализира третия мандат

В този парламент никой няма да носи никаква отговорност, ако ИТН състави правителство, могат да си правят каквото искат, смята Стойчо Стойчев

Вече никой не се надява на чудо, като че ли преди случая с ПП-ДБ имаше повече желаещи за третия мандат.

Това мнение изразиха в ефира на Нова ТВ политическите анализатори Елена Дариева и Стойчо Стойчев

По техни думи формирането на мнозинство изглежда невъзможно и желанието на групите се охлажда. 

"Румен Радев го е давал мандата на БСП или ИТН напоследък. В последните дни се затоплят отношението между новото ръководство на БСП и Радев, но по-скоро той ще се спре на ИТН. Те са инициатори на референдум за президентска република. Те имат най-големи шансове", смята Дариева.

Това би било правителство на споделената безотговорност, като партиите ще се скрият зад най-малката от тях. такова правителство не би било полезно. ГЕРБ предложи кабинет - отхвърлен, ПП-ДБ предложи декларация - отхвърлена.

Сега отиваме в хипотезата най-малката партия да предложи нещо, което всички да подкрепят. По-добре този парламент да приключи възможно най-бързо. Да се насрочат избори на приемлива дата - през есента. В този парламент никой няма да носи никаква отговорност, ако ИТН състави правителство, могат да си правят каквото искат и няма да има виновни", смята Стойчев.

"Желанието за гласуване на хората прогресивно намалява. Ако изборите са през ваканционно време ще има тотален крах. Последните избори бяха с най-ниска активност и позволи на сили с под 100 хил. гласа да влязат в парламента.

С масово негласуване нараства процента на купения вот. За да се сформира мнозинство няма да са достатъчни дори три групи. Все пак се отваря път на разговорите. Единствената надежда, дори и много малка, че партиите са отворени за разговори", каза още Дариева.