Втори тур на президентските избори се провежда днес в Украйна. В него един срещу друг се изправят настоящият президент Петро Порошенко и комикът Володимир Зеленски. Предизборната надпревара завърши с безпрецедентен дебат между двамата на националния стадион в Киев, съобщава Дарик.
 
Гласоподавателите обаче останаха разочаровани и определиха дебата като шоу, а не като политически градивно събитие. Според последните социологически проучвания на балотажа „за“ Зеленски ще гласуват около 72% от украинците, а за Порошенко - 25%.
 
С подобна преднина Зеленски спечели и първия тур от президентските избори на 31 март. Тогава едва 15,95% подкрепиха настоящия президент Петро Порошенко, а гласовете за комика бяха почти двойно повече (30,24%). Само за няколко месеца Зеленски се превърна в носител на надежда за избирателите. Неговите големи козове са популярността му като комик и фактът, че е новак в политиката.
 
След години на политически турбуленции и корупционни афери копнежът на много украинци за нови лица в политиката е толкова силен, че изглежда те са склонни да експериментират с един политически новак като държавен глава.
 
Зеленски печели много и от една от своите роли в киното. В телевизионния сериал "Слуга на народа" той играе учител по история, който става президент. Популистките му тиради срещу "корумпираните и алчни" украински политици в сериала допадат на много украинци.
 
Зеленски обеща на украинците да организира референдум за присъединяване на страната към НАТО. Той заяви също, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна Рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври. Каза още, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти.
 
Настоящият президент Петро Порошенко поиска от украинците прошка за грешките, които е направил и ги призова да го подкрепят на втория тур. Според социолозите обаче само чудо може да доведе до победа на Порошенко.
 
Кандидат-президентската надпревара приключи с политически спектакъл. Двамата опоненти проведоха дебат на олимпийския стадион в Киев пред 70 000 екзалтирани поддръжници. Безпрецедентният в историята на Украйна дебат продължи около час.
 
Политическите аргументи бяха рядкост, а личните нападки - оръжие, използвано и от двамата кандидати. Гласоподавателите са разочаровани от дебата и ги определиха като шоу, а не като политически градивно събитие. Според последните социологически проучвания абсолютният дебютант в политиката Зеленски води с над 70%. Причината - разочарованието от ширещата се корупция, спада в стандарта на живот и  патовата ситуация в конфликта със сепаратистите в Източна Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!