Анализирахме ситуацията и резултатите от изборите. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Тя е изключително ниска.

Това заяви на извънреден брифинг на БСП лидерът на формацията Корнелия Нинова. БЛИЦ припомня, че първи съобщи, че социалистката е подала оставка. 

По думите й този път протестнитят вот се е изразил чрез негласуване. 

"На тези избори няма победител. Всички, без ДПС и ИТН губим гласове. Разбира се, най-много ПП-ДБ. ГЕРБ макар и да са първа сила трудно биха имали претенцията да управляват от името на едва 1/10 от българите. Тази конфронтация означава нестабилност. Вече няма голяма партия", добави тя.

"За нас е пълен провал поведението на българската социология. Нито едно от предсказаните от тях проценти не се сбъдва. Не става въпрос само за традиционните партии, но никой не улови партия "Величие", подчерта социалистката. 

"Стана ясно, че в ляво няма нищо сериозно освен БСП. Всички приказки за левици и други партии, приключиха. Някои са под половин процент, другите са с процент и малко. Само БСП представлява левите в парламента. Резултатите ни въпреки това са катастрофални, поради което подавам оставка, поемайки отговорност", добави лидерът на БСП. 

"Свиквам Националния съвет, който да избере кой да довърши мандата и да организира пълни отчети и избори из структурите", уточни Нинова. 

По думите й ще бъде организиран и процес през октомври.

БЛИЦ припомня, че на изборите за парламент на 9 юни БСП събра 7.06% или подкрепата на 151 557 души, а за Европейски парламент -  7.01% или 141 175 души.

Нинова бе избрана на 8 май 2016 г. за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНСОТИ В БЛИЦ!