ПП-ДБ с поредна врътка, свързана със служебния премиер

Те предлагат законопроект, който би променил възможните имена за временен министър-председател

Депутати от ПП-ДБ са внесли в деловодството на Народното събрание (НС) законопроект за промени в Закона за Сметната палата. Според тях заместник-председател на Сметната палата вече няма да се избира по предложение на председателя, а от Народното събрание чрез процедура.

Позицията е важна, тъй като според Конституцията е сред потенциалните възможности за избор на служебен премиер при назначаване на служебно правителство от президента.

Настоящата политическа ситуация е именно такава, а кръгът за избор на министър-председател е доста ограничен.

Сегашните заместник-председатели на Сметната палата са Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. След разговорите с президента Румен Радев при последната процедура за избор на служебен премиер те заявиха, че не са най-подходящите хора за тази позиция, а близките им не спят от притеснение.

От ПП-ДБ мотивират предложените промени с това, че настоящият начин за избор на заместник е с дефицити. Основният, според вносителите, е в случаите, в които председателят на Сметната палата е избран за служебен премиер и е във фактическа невъзможност да предложи свои заместници.

В хипотезата на продължаваща политическа криза и дълги мандати на служебни правителства, това може да е пречка пред попълването на състава на Сметната палата“, пишат от ПП-ДБ.

Сегашният служебен премиер е именно председател на Сметната палата - Димитър Главчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!