„България е в политически вакуум. Тук сме заедно – „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), за да кажем – „Не може да продължава по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство“.

Тук сме, за да кажем, че ако вторият мандат дойде при нас, ще работим заедно за сформиране на правителство на малцинството“, това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на конференция в сградата на Народното събрание (НС).

На нея присъстваха и Андрей Гюров от ПП, другият съпредседател на ПП Асен Василев и съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов и други представители на двете партии.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

За последните 30 години България страда от три недъга. Първият е, че българският бизнес страда. Вторият е, че страната ни към момента е с най-голямото неравенство в целия Европейски съюз (ЕС). Третият голям недъг е липсата на справедливост“, каза пък Асен Василев.

„Правителството, в което участвахме с ДБ, спря да оправя трите недъга“, реши да се похвали съпредседателят на ПП. Той обаче заяви, че от ПП не са търсили подкрепа от никого за мерака им да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

„Страната има нужда от управление, но такова не изглежда да се сформира. Тласкането на страната към избори също е сценарий, в който се намираме.

Приемаме с радост поканата на ПП за правителство на малцинството“, включи се пък Христо Иванов.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Част от гаранциите, които бихме искали да видим от парламента – да подкрепи втория мандат…. Ключът е – не смятаме да се договаряме и да обсъждаме, ще вкараме пакет от закони“, включи се отново Петков.

Асен Василев пък отказа да коментира една от най-горещите теми през последните дни - „Джемкорп“.

„Виждаме до какъв резултат доведоха консултациите при президента Румен Радев. Точно нулев. И за това са виновни от ГЕРБ“, така Василев реши да си измие ръцете в отговор на въпрос трябва ли държавният глава да забърза процеса за даване на първия мандат за съставяне на правителство. 

Веднага след това от ПП и ДБ прекратиха брифинга без да дадат възможност на журналистите да зададат важните въпроси от изминалите дни. Поведението на депутатите от двете партии възмути представителите на медиите, събрали се в НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук