В специално видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към МС, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

Освен ръководството на щаба, във видеото се съобщават и всички мерки, предприети до момента от правителството, във връзка с хората, които пристигат в България от Украйна.

"Ами ако се беше случило на мен? Ако аз трябваше да грабна 4-годишния си син и с една раница на гърба да прекосим стотици километри, за да стигнем на чуждо място, с чуди хора. Ще мога ли някога да се прибера у дома? Въпроси, които не ми дават мира в последните 10 дни и на които нямам отговор. Никакъв.

Но имам други отговори. Ще помогнем ли на жените, които носят дни и нощи децата си на ръце и пристигат в страната ни уморена, гладни и изплашени? Безкомпромисно да. Ще им дадем ли подслон, храна и медицински грижи и психологическа помощ? Безкомпромисно да. Дали трябва да им дадем време да се успокоят и да се почувстват на сигурно място. Да. 

Време е да ви споделим какво направи правителството за справяне с кризата. Имаме сформиран кризисен щаб от шест групи. Той се ръководи от полк. Валери Рачев и координира всички институции. Днес на министерски съвет приехме решението за предоставяне на временна закрила в съответствие с Директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята. Временната директива предвижда редица от улеснения и помощ за всички хора, напуснали Украйна, в резултат на военните действия. Какво на практика означава това?

От петък, директно на граничните пунктове гражданите, влизащи от Украйна, които желаят временна закрила, ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на Република България. Този документ им дава права и задължения. От една страна ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга ще имат задължението да спазват законите на Република България. Този процес се случва за първи път в България и целия ЕС. 

Днес Министерски съвет одобри програма за лица, търсещи временна закрила в Република България, в следствие от войната в Украйна. Предвижда се децата получили временна закрила да имат право на помощ за настаняване, изхранване в места от туристическия регистър, в общ размер на 40 лв. без ДДС.

Над 45 хиляди лекарствени продукти и медицински консумативи бяха изпратени на Република Украйна. Над 3 милиона лева са събрани от неправителствения сектор. Дължим огромни благодарности на всички, които помогнаха, пътуваха и даряваха.

Днес стартира Единният национален портал, който ще бъде ежеминутно обновявам и е легитимният източник на информация за всичко, свързано с кризата в Украйна", каза Калина Константинова.