„Нямаме вечерен час. Никой не ги репресира. Нещо повече, много решиха, че могат да нарушат и елементарната карантина – да се разхождат из страната. Така направиха куп неприятности – и за себе си – да висят на опашките на КПП-тата“, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов представиха нови мерки за облекчаване на бизнес икономиката у нас.

„Само за няколко дни облекчихме пет мерки:
- Отварянето на пазарите
Махнахме прозореца за влизане и излизане от София
- Разрешихме имунизациите на бебетата, женските консултации и плановите операции.

Питам: „Кое да облекчим повече? Остават парковете и планините. Но за съжаление се катерим вече много стръмно“, заяви премиерът.

„Големи групи започват да се заболяват. Резултатите от това пътуване – масово смесване на хора, ние не успяхме да предотвратим, защото полицията на може да преследва и налага крути мерки върху гражданите.

В момента всички сме болни от коронавирус – обществата, света. Като на всеки болен искаш да му каже, че има лекарство и скоро ще оздравее. Много колеги тръгнаха по тази тактика, но за мен е нечестна“, категоричен бе Борисов.

„Ние понякога сме лицемерни като общество. Лесно ръкопляскаме на докторите. Значи на нас ни омръзна да стоим вкъщи, а лекарите работят в карантинни условия и със седмици не си отиват вкъщи, а приберат ли се се карантинират. На тях това им се вижда хубаво, а на другите им омръзва.

Проблемът следващата седмицата ще е с медицинските работници – все повече се разболяват“, предупреди министър-председателят.

„Аз като добър доктор не мога да препиша тази рецепта. Който може да го направи – да си умори хората.

Борис Джонсън не е същият Борис Джонсън като от преди месец. Трябва ли всички да минем през апаратите и интензивното, за да разберем какво е там“, мотивира се премиерът за това защо у нас извънредното положение е чак до 13 май.

Премиерът категорични заяви, че обещава, че този петък и събота, ако не се вдигне пикът на заразени, ще бъдат обсъдени мерките за отварянето на парковете и планините: „Ако забележим, че кривата не е толкова стръмна, ще освободим парковете и планините, но по много строг ред“.

„Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти. Броят за заразените и починалите дори говорят друго“, каза още Борисов.

БЛИЦ припомня, че днес стана ясно, че заразените с коронавирус у нас са 966, а починалите 43.

„Надявам се тази седмица всичко да завърши по документацията за еврозоната и да ги изпратим. Ние засега не теглим кредит“, категорично заяви Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Публикувахте от Blitz.bg в Вторник, 21 април 2020 г.