Това са станциите с най-добрите американски реверсивни компресори. Оттук може да се бута газта за Гърция, Румъния за нашата газопреносна мрежа. Ние сме мислили, инвестирали проектирали. Станцията е ключова за всичките направления. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на компресорната станция "Лозенец". 

С него е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Тази седмица е превозен 40 милиона кубичен газ във всички направления. 

„Да видят българите какво строителство се прави, защото много говореха за газови връзки, газови колектори, интерконектори, газово присъединяване. На какво ли не се наслушахме, но на практика, за да стане, и да се получи, се прави това, което виждате в момента: станциите, които са с най-добрите американски компресори, реверсивни, във всички посоки“ юг-север, север-юг“, посочи министър-председателят. 

За да обясним на тези псевдодемократи, които искат да се изкарат от американците по-американци - не е нужно да се доказваме колко добри партньори сме.

Ние сме най-добрите. Доказваме го само с компресорните станции, които са на солар. Това се потвърди и на разговора ми с Байдън. Обясняваха, че ги правим заради Ердоган, Путин. А тук са 17 свръхмодерни американски компресора. Най-скъпите най-хубавите, каза още Борисов. 

34 милиона кубика газ на ден прехвърляме за Румъния, за Сърбия, за Северна Македония, за Гърция. Аз им го обяснявах, а те са кауни, както казват в региона. Не ги обиждам, просто, който се разпознае. Те обясняваха че България трябвало да бъде само клиент. Капацитетът на тези съоръжения е 70 години. Не са се родили децата, които ще получават транзитни такси.

Само ще ставаме все по-богати. Изплащат се първите 7 години, след това се плаща транзитна такса. Да не говори, че стратегически България бе планирана да стане само клиент. Всичко това щеше да бъде нарязано на скраб. Но ЕС приоретизира нашата газова мрежа и в момента ние разполагаме с много модерни съоръжения, каза още Борисов. 

Кои са експертите. Те са експерти да ходят да се снимат. Наскоро едно момче каза, че е експерт по преодоляване на кризи. Ако аз бях водещия щях да го питам кои кризи е преодолял. Аз съм преодолял най-тежката финансова криза. Преодоляхме, че България направи най-големия БВП в историята си. Преодоляхме имигрантската криза, единствената страна без мигранти.

Преодоляваме сега пандемичната криза. Другата седмица ще имаме над 200 000 дози. Ще предложа на колегите по братски да изпратим 5000 ваксини за Северна Македония. Ще бъде много истински, приятелски жест за здравето на хората там. Април месец ще получим около милион ваксини. Независимо, че те много обичат да ни обиждат, продължи премиерът. 

След това той отново се обърна към псевдоекспертите и псевдоатлантиците на думи. "Нямате едно дело да покажете, че сте направили това, това и това. 

Някоя фирма им даде някоя комисионна и да се борят България да е само клиент. Това им беше националната стратегия. Всички да ни заобиколят. Но ние не се дадохме, а си изградихме една изключително модерна инфраструктура. А като подпишем за Чирен, ще започнат да ахкат, заяви категорично Борисов.

С тази инфраструктура, само някой да докара втечнен газ, ние може да го закараме навсякъде. С това ставане ценни, подчерта премиерът. 

Премиерът присъства на виртуалното подписване на договора за газохранилището "Чирен". 

"Още един-два месеца пандемията ще премине. Ваксинираме навсякъде и ще можем да се видим и тук в България", каза Борисов на партньорите от Германия, които съжалиха, че подписването трябва да бъде виртуално.

"Интерконекторът с Гърция има смисъл, като дойде танкерът да източи газ, тя  да бъде съхранена някъде. Тя ще дойде в "Чирен", който ще събира около 1 млрд. куб. м газ. Танкерът идва, ние го съхраняваме и транспортираме чрез компресорните станции.

Важен е интерконекторът и Балкански поток. 100% е държавна българска собственост и такава ще остане, докато сме ние. От днес ще следим договора. С евтината газ и продукцията на предприятията ще бъде по-евтина. В България строителството е възможно. можете да строите на пълни обороти", каза Борисов. 


️ Днес Булгартрансгаз сключи договор с „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ" ДЗЗД за изработването на инвестиционен проект за...

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 27 март 2021 г.