По време на извънреден брифинг в Министерски съвет Бойко Борисов разкри, че северномакедонският премиер му се е обадил с молба да даде поне едно от лекарствата, с които България разполага. 

" От Италия ни искат маски. Шием по един милион маски, шием облекла", обясни още премиерът и допълни, че се надява лекарствата да помогнат, тъй като правителството се е хвърлило да се запасява и да ги купува, за да бъде подготвено в ситуацията. 

"Когато сме си говорили с президента Радев е проявявал цялото разбиране. Когато се събрахме горе, все едно не сме говорили със същия човек. Аз му казах, че и двете му предложения са верни и ще бъдат гласувани", допълни Борисов. 

БЛИЦ припомня, че Борисов коментира и частичното вето на Закона за извънредното положение, което по-рано днес президентът Румен Радев наложи.

"Докато полицаите и жандармерията имат сили, няма да пипаме военните. Днес дадох право на проф. Костов, за да имаме алтернативно мнение и да намерим най-доброто сечение. От щаба не са единствените лекари, уважавам ги, но има и друго мнение. Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да използваме кризата, за да си правим пиар", пита премиерът. 

"Историята показва, че всеки който се заиграе със страховете на хората губи. Най-лесно е да освободим резерва. Никой няма да си го занесе вкъщи. Той дава сигурност.

Може да се наложи да се изтеглят кредити, но нека видим колко време ще трае тая гадост. Когато видим кои са засегнати, ще извадим пари и ще им дадем. Искам най-добрите да го измислят, за да може да останат парите за пенсионерите, за медиците и тогава чак да видим къде и какво точно трябва да подпомогнем.

Една седмица е минала. Ще опазим живота на хората и с по-строги мерки. Държавите, които си позволиха да не го направят, след това панически бързо направиха всичко, което ние бяхме направили", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че Италия в момента има нужда от един трилион, за да се възстанови. 

"За да се направят на добри казват "Хайде да дадем на всички". Добре, но по каква схема? Обяснете ми.

Финансовият министър ще изпълни всяка моя разпоредба. Може да си тръгне, ако направи глупост, но аз съм отговорен човек", категоричен бе премиерът.

"Говорих с китайския премиер и в момента изпълнява ангажимента, който пое. Построиха болница за седмица. Ако намерим субстанцията за лекарството, изкупуваме където има и започваме производство. Братята от Македония плачат и искат и с нашата индустрия трябва да наваксаме набързо, за да помогнем и на тях. Ние сме по-голяма и по-мощна държава. Неотстъпчиви сме за историята, но сме длъжни да им помогнем да оживеят", допълни Борисов. 

"Я си представете коронавирусът да е след Орешарски с 3 млрд дефицит. Сега ми викат, че има резерв и да го изхарчим. Той сам ще се изхарчи, за да има за лекари, полица и всички социални служби и всички на първа линия, тогава ще ме бият с камъни. Казват, че съм лош стопанин, а аз винаги съм бил добър стопанин", каза още министър-председателят. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!