Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков излезе с дълъг пост в социалните мрежи. В него той разказва за миналото на баба си и дядо си. Думите му са своеобразен отговор на критиката от ексдепутата от СДС и бивш председател на комисията за досиетата Методи Андреев към кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата - Васил Терзиев.

Преди дни той публично описа връзките на фамилията на Васил Терзиев с комунистическата ДС, за която са се трудили дядото, брат му, бащата и чичото му.

Думите му се разпространяват във фейсбук чрез профила на Константин Мишев:

ВАЖНА ПУБЛИКАЦИЯ НА МЕТОДИ АНДРЕЕВ
Първият председател на Комисията по досиетата и бивш депутат Методи Андреев поиска да публикувам на стената си негов текст, защото няма личен фейсбук, а иска думите му да достигнат до по-широка публика и преди всичко до десните и демократично мислещи избиратели.
Публикувам целия текст, който ми е изпратил:

Предстои до дни да се обяви кандидатът на партиите на промяната за кмет на София. Но вместо промяна се подготвя подмяна!
Кой е кандидатът Васил Александров Терзиев?
Блестящ предприемач и създател на един от най-успешните старт-ъпи на България. 
Но ето и друга важна информация за семейството му:

- дядо - ген. лейт. Васил Павлов Терзиев, бивш шумкар, след преврата е бил 22 г. началник на ВКР. После става член на Централната ревизионна комисия на БКП и член на ЦК на БКП. Има всички награди и отличия на НРБ;
- брат на дядото - ген. лейт. Тодор Павлов Терзиев. Партиен секретар на МВР, 15 години началник на IV у-ние на ДС (научно техническо нарравление!).

Също награждаван с най-високите отличия на НРБ;

- баща - Александър Василев Терзиев, офицер от ПГУ на ДС;
- чичо (син на втория дядо Тодор) - Павел Тодоров Терзиев, офицер от VI у-ние на ДС. Отговарял за Юридическия ф-т на СУ.
 И сега основният въпрос - кое ще има превес за нашите симпатизанти?

Партиите на промяната да помислят. Движат се по ръба на бръснач! 
Помислете, после ще е късно!
Толкова от мен.

P.S. Този текст изпратих преди дни на депутатите Иво Мирчев и Мартин Димитров. Мирчев ми предлага на два пъти да се видим, а Димитров е потънал в мълчание. Изпратих го и на Иван Костов – оправда се, че ако ДСБ се отдръпнат от тази кандидатура, ще се разпадне коалицията.

А ето и какво написа Петков:

Повечето хора знаят, че баба ми Райна Петкова и дядо ми Кирил Петков са били в лагери по време на комунистическия режим, написа в личния си фейсбук профил съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Поводът са думите на Методи Андреев, който публично описа връзките на фамилията на кандидата за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев с ДС.

"Нещо повече - баба ми е единственият човек, отказал да бъде сътрудник на Държавна сигурност от ИСУЛ, където е била операционна сестра, въпреки риска от влизане в затвор. Една от постъпките, от които най-много се гордееше до края на живота си.

Аз съм горд от моята баба за това, че е имала смелостта да откаже на двамата от “шесто”, които са я притискали 6 месеца преди да разберат, че нямат шанс да я направят сътрудник. Тя винаги казваше “страхът е най-лошият съветник.”

Аз съм много горд от моята баба, затова че е отказала да бъде принудена да бъде част от Държавна сигурност, но нейната смелост не ме дефинира. Няма да е честно да си припиша нейната смелост незаслужено. Всеки трябва да дефинира себе си през собствените си действия, защото само те наистина показват що за човек си.

И точно поради тази причина подкрепям Васил Терзиев на 100%. Той също не послуша страховете на онези, които му казваха “не го прави”. Васил е един от най-успешните млади хора, който повиши репутацията на България по света с успеха на Телерик, направи академията, в която вложи лични средства, движен от мотивацията да помогне на хиляди българи.

Защо му трябваше да влиза в политиката?

Отговорът е прост: от чувство за отговорност и защото има куража да променя!

Мислите ли, че той не осъзнаваше, че срещу него ще има атаки и че те не бяха предвидими? Бяха. На всички нас обаче ни беше ясно, че Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София трябваше да се обединим около един човек, който е можещ, надпартиен, неподкупен, който е управлявал хиляди хора и знае как да постига успех. Повярвайте ми, с тези характеристики няма много хора, които да искат да влязат в тази кална битка с едно единственото чувство - чувството за дълг.

Ето защо като внук на хора, които са били в лагер, заставам зад Васил Терзиев, защото неговите успехи се дължат само на неговите действия, защото смелостта да скочи в тази мръсна битка, въпреки сегашния си хубав живот, е завидна и най-вече заставам зад него, защото вярвам, че има качествата да превърне София в наистина хубав град за хората.

Отборът на промяната се увеличи и София ще бъде различна след следващите избори!", пише още Петков. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук