Президентът, Манолова и Атанасова се счепкаха, а хората на Слави изненадаха с предложение ВИДЕО

Точно вашата партия отправя обвинения към мен, че си избирам състав преди президентските избори, заяви държавният глава

Доколкото виждам ще се провежда жребий, ако има повече от една кандидатура за позицията председател или секретар. Недопустимо е ръководен орган да се избира чрез жребий. Тези кандидатури трябва да се избират в Народното събрание.

Това заяви Евгения Алексиева от коалиция ГЕРБ-СДС на консултациите при президента за сформиране на новия състав на ЦИК.

Тя подчерта, че е редно както народните представители, така и неправителствените организации да могат да разпитат кандидатите. „Това сега става по обратния път”, добави тя.

„Сякаш всичко е формално, за да се мине тази процедура”, каза Алексиева.

По думите й ГЕРБ са ощетени.

„Разбирам аргументите ви, но мястото и времето за тях е в пленарна зала на НС. Това, което казвате, го няма в закона. Аз правя каквото пише в него. Сигурен съм, че може да се дебатира много по механизма, но по някое време трябва да решим. Не можем да дебатираме до безкрай”, отвърна й Радев.

Няма да избирам аз, като не ми е вменено от закона. Точно вашата партия отправя обвинения към мен, че си избирам състав преди президентските избори. Вие постигнете консенсус. Избирате вие, не аз. Ако си мислите, че този, който е отгоре, има феодални права като първа политическа сила, то трябва да се научите, че това не е удачно”, каза той.  

"Ролята, която ви отреди законодателят, не ви съответства. Така изглеждат консултациите при един областен управител, г-н президент. Затова преди процедурата беше в парламента. Квотата на ГЕРБ никога не е предполагала мнозинство  дори и преди, искам да подчертая", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

"Ние все още мислим, че в парламентарната република има значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и коалиции и съответно на коя от формациите хората са гласувани най-много доверие. Президентът явно се съгласи с новия закон, тъй като го обнародвахте с неналожено вето. Предлагам ГЕРБ да получи мястото на председател на ЦИК", каза тя. 

"Имаме номинации за председател, ако партиите не са съгласни, то нека това име участва в жребий", заяви Атанасова.

Мая Манолова веднага призова от ГЕРБ да съобщят лицето, което предлагат и тогава то евентуално да бъде прието в зависимост от квалификацията му.

"Нашето предложение е господин Красимир Георгиев Ципов", каза Атанасова.

На партия ИТН се пада квота от трима членове на ЦИК по новия Избирателен кодекс. Първото ни предложение е Камелия Стоянова Нейкова, второто - Елка Тодорова Стоянова, а третото Любомир Недялков Гаврилов", заяви Виктория Василева от ИТН

Тя предложи г-жа Нейкова за заместник-председател, но не и за председател. 

От БСП предложиха за членове Емил Цветанов Войнов - за член и зам.-председател на ЦИК, на второ Силвия Тодорова Стойчева за член на ЦИК, а на трето Цветанка Петкова Георгиева.

От формацията също казаха, че не предлагат председател на ЦИК.

Лидерът на ДПС също обясни кои са кандидатите, които предлага партията: „Предлагаме Севинч Османова Солакова и господин Ерхан Чаушев”, каза той.

ДПС предлага г-жа Севинч Солакова за секретар на ЦИК.

От ДБ обясниха, че нямат претенции към председателското място. "Първата ни кандидатура е господин Цветозар Томов, а втората Любомир Георгиев", заяви Христо Иванов. 

Той предложи Томов като зам.-председател на ЦИК.

"Предлагаме Росица Матева за зам.-председател на ЦИК", заявиха от "Изправи се! Мутри вън". Мая Манолова уточни, че няма да подкрепи кандидатурата на Красимир Ципов.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!