"Стратегически ход на премиера Бойко Борисов е добре премислен и добре аргументиран", така експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки коментира идеята за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и промени в Конституцията, които бяха обявени от министър-председателят миналата седмица.

Според Близнашки правомощията на президента не трябва да бъдат разширявани, а по-скоро той да се избира от Народното събрание (НС) с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

"Създаде се обстановка в обществото, в която стана ясно, че има претенции към Конституцията. Обръщането към ВНС е начин да се излезе от институционалната криза", каза още Близнашки в сутрешния блок на БНТ.

По думите му настоящата Конституция е най-добрата в Централна и Източна Европа, но нещата се натрупали.

"В края на миналата година, за моя огромна изненада, дори Румен Радев започна да говори, че Конституцията била писана набързо. Ама как може да знае той как е писана Конституцията, когато той е чужд човек, той няма нищо общо с политиката, с установяването на демокрацията в България?", каза той.

По думите му в момента има протест на градската десница, за който БСП е опитала "да се закачи за опашката". Проф. Близнашки каза, че не трябва да има блокади, с които да се ограничават правата на гражданите.