Не е достатъчно добре уточнено в закона кой ще купува машините и кой ще се занимава с тях. Дано депутатите решат тези неща през септември. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов в ефира на Нова тв, след като председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че подава оставка по лични причини.

Припомняме, че оставката ще се депозира в НС, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията. Тя продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

"Съжалявам за тази оставка. Съдия Стоева е перфектен професионалист и определено оставката й ще е загуба за изборния процес", каза още проф. Константинов.

"Трябва нещата да се решат в много спешен порядък. Във фирмата, която имам честта да представлявам, имаме информация кой може да достави тези машини и на каква цена", добави той.

"Машини ще има, ако ги купим или наемем. Цената на една машина, предлагана от "Смартматик" е 3 хил. евро. Има американска фирма, предлагаща машини за 2 хил. долара. Проблемът е обаче, че колкото по-късно ги поръчаме, толкова по-зле, защото всеки месец цената нараства с 5%. Една машина се доставя за около 4 месеца. Това са сроковете, с които трябва депутатите да се съобразят", уточни проф. Константинов.

Математикът увери, че не иска да коментира политика, а техническите аспекти на нещата.