Скандал между “Демократична България” и “Продължаваме промяната” е предизвикала кандидатурата на милионера Васил Терзиев за кандидат кмет на София. Стигнало се дотам двете формации да си мерят ченгетата, разказаха партийни функционери, пише Труд бг.

Причината се оказва семейната обвързаност с Държавна сигурност на IT експерта, за която “Труд news” съобщи в броя си от понеделник - 28 ноември.

В публикацията се посочва, че дядото, на когото Васил Терзиев е кръстен, бил виден партизанин, който между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление - военно контраразузнаване. Бил е генерал-майор, който от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

Бащата на харесания от ПП за кандидат-кмет на София - Александър Терзиев, е бил служител на Първо Главно управление на ДС и е работил под прикритие в посолството ни САЩ, където синът му е тръгнал на училище.

Твърди се, че след промените бащата се е преориентирал и е започнал да работи за САЩ.

Разкритията за ДС миналото на рода Терзиев предизвикали остра реакция сред тъмносините. Най-възмутен бил Ивайло Мирчев, разказаха партийци, които припомниха, че самият Мирчев е син на първия секретар на Общинския комитет на БКП в община Крушари, Добричко Николай Мирчев.

Разправията ескалирала и стигнала до това “Продължаваме промяната” и ДБ да си мерят ченгетата. От ПП припомнили ДС-миналото на Минко Герджиков и на Мартин Заимов.

В спора не се намесил Христо Иванов, когото съпартийците му обвиняват, че е дал съгласие Терзиев да е общ кандидат на ПП и ДБ, без да съгласува това с ДБ. Самият Иванов твърди, че кандидатурата на милионера не била обсъждана, но източници на “Труд News” от политическите среди съобщиха, че през миналата седмица Васил Терзиев е воден и представен в импровизирания офис на ПП на “Чаталджа”, където е бил и Христо Иванов.

Според източниците ни след разкритията за обвързаността с ДС на семейството на Васил Терзиев, кандидатурата му за кмет на София вече била под въпрос, а от ДБ се оглеждали за друга номинация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук