Протестанти окупират президентството, искат вето за този закон

Демонстрантите ще настояват за президентско вето върху промените, с който в края на миналата седмица беше наложена забрана за пропагандата и популяризирането на „нетрадиционна сексуална ориентация“ в училищата

Протест в София ще се проведе с искане за вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Демонстрантите ще настояват за президентско вето върху промените, с който в края на миналата седмица беше наложена забрана за пропагандата и популяризирането на „нетрадиционна сексуална ориентация“ в училищата.

Протестът е от 18:30 часа пред сградата на президентството.

Припомняме, че преди дни комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова президента Радев да бъдат върнати промените в Закона и изрази сериозно безпокойство от това.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X, цитиран от АФП.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флеърти.Междувременно лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ще направи контрапротест в същото време "в защита на нормалността, семейството и децата".

"Аз ще изляза също в четвъртък, също в 18:30 ч., само че на триъгълника пред бившия Партиен дом. Ще изляза сам, като гражданин, мъж и баща! Няма да правя партиен протест, защото в тази битка за защита на нормалността нямаме право да се делим. Който мисли като мен, е добре дошъл до мен! 

На нетърпимата пропаганда на античовешки идеологии, каквато е джендър-идеологията, трябва да се сложи край, и ще бъде сложен край!", обяви Костадинов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!