Първо в БЛИЦ! Ердоган с много силни думи за бежанците след срещата с Борисов, честити ни 3 март ВИДЕО

За последната седмица на май насрочихме заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, съобщи турският президент

Радвам се да посрещна моя приятел Бойко Борисов. За последно се срещнахме през януари на церемонията по откриване на Турски поток в Истанбул.  Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след края на работната вечеря с българския премиер Бойко Борисов. 

Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. "За последната седмица на май насрочихме заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София", съобщи турският държавен глава. 

"Преди време казах, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни всички свои задължения по подписаното споразумение. ЕС не изпълни задълженията си от декларацията. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. 

Похарчихме над 40 млрд. Обещахте, че в рамките на година ще отпуснете 6 млрд. евро. Отпуснаха ли тези средства - не. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. Кого залъгвате?", попита Ердоган. 

"Днес казах на премиера, че тези пари вече не ги искаме. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Турция продължава да предоставя международна закрила на тези, които искат помощ. Бежанците са свободни да напускат страната, в която се намират и да избират друга страна. Невъзможно е насилственото задържане на тези хора в друга страна. Те напускат Турция със своята свободна воля", уточни Ердоган. 

"Както Гърция, така и другите страни са длъжни да предоставят необходимата закрила", посочи той. 

"Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Председателят на Европейския съвет обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подложени бежанците.

Искам да изразя задоволство от здравомислещата позиция на България. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. 

Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище за сътрудничество", заяви президентът Ердоган. 

"Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов за проявената солидарност и още от днес искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза в заключение Ердоган.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ