Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха преговорите си в тесен формат в Женева. Това предадоха световните агенции, като цитираха прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков.

Двете делегации се срещнаха първо в тесен състав, в който влизаха двамата президенти и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, информира БТА. По план за срещата в тесен формат беше предвиден час и 15 минути, но тя продължи почти два часа.

В началото на срещата Путин изрази надежда преговорите с американския му колега да бъдат продуктивни. Той благодари на Байдън за инициативата за срещата. Американският лидер заяви, че очаква да обсъдят сферите на потенциално сътрудничество и разногласия. Той също така подчерта, че "винаги е по-добре да има срещи лице в лице".

За днес са предвидени още две заседания на двете делегации. В тях ще се включат и преводачи и съветници.

От американска страна делегациите в разширен състав ще включват Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.

От руска страна делегацията ще включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.

Срещата се предвижда да продължи общо пет часа, преди всеки от лидерите да даде пресконференция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!