Днес вашата мисия е изпълнена, но опитът и авторитетът ви ще са необходими и в бъдеще. С тези думи президентът Румен Радев разпусна служебния кабинет, минути след като парламентът одобри новото, редовно правителство.

Служебният кабинет показа, че може да има нов тип управление. След малко ще предадете поверените ви министерства и агенции на вашите приемници от редовното правителство. На вас се падна да осигурявате функционирането на държавата и приемствеността в управлението през последните 7 месеца. Налагаше се да работите в изключително сложни условия, без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан от предишния редовен кабинет.

На вас се падна да управлявате здравната криза. Всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях. При мощна съпротива от статуквото и ежедневен медиен натиск. Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърдието. Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление. Показа, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи купеният вот", заяви Радев.

По думите му този кабинет е прекратил рекетът на бизнеса и засилил събираемостта на данъците.

"Вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета", каза още Радев. И отчете, че след 13 години безхаберие са актуализирали пенсиите и са успели да пречупят най-тежката четвърта вълна на пандемията.

"Искам да благодаря на подкрепата на правителството за отстояване на националните интереси във външната политика. Взехте адекватни мерки за мигрантската криза.

Уважаеми дами и господа, министри, безпринципните нападки, които чухте по ваш адрес днес от парламентарната трибуна от най-корумпирания и компрометиран режим, са отличен атестат за вашата работа. Най-добрата оценка за вашите действия е одобрението на хората. Днес вашата мисия е изпълнена", заяви още Румен Радев.

По думите му каузата България е непреходна и техните компетентност, опит и авторитет, ще бъдат необходими и в бъдеще.

Служебният премиер Стефан Янев благодари на държавния глава за създаването на кабинета, а на министрите - за приетото предизвикателство.

"Не бих дал оценка, защото оценката я дават българските граждани. След два служебни кабинета България е различна – надявам се - малко по-добра. Дали ще продължим в същата посока, зависи от продължаването на същото темпо на реформи. Това е и един от мотивите, на базата на който приех да остана в следващия редовен кабинет. Промяната е необходима", заяви бившият вече служебен премиер и настоящ министър на отбраната.

„Благодаря отново за приетото предизвикателство, за положените усилия, за целенасочените промени, които направихте в съответните политики и сфери”, обърна се Янев към служебните министри.