Стартът на 46-ото Народно събрание (НС) бе даден. БЛИЦ припомня, че то бе белязано от сериозен гаф от страна на Мика Зайкова, а след това и от изцепка на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

В първия работен ден народните представители избраха Ива Митева за председател на НС, с малко след това тя сложи край на заседанието.

По традиция реч пред народните представители държи и президентът, но в случая Румен Радев не направи такава, а изслуша заявките на партиите и напусна сградата на НС. БЛИЦ припомня, че държавният глава говори преди да влезе в Народното събрание.

По протокол след края на заседанието новите депутати се събират за обща снимка пред сградата на Народното събрание.

Този път обаче ГЕРБ отказаха да застанат в кадър за традиционната обща снимка на всички депутати. От кадъра липсваха и депутатите от ИТН.

Така пред стълбите на старата сграда на парламента се изправиха само народните представители на БСП, ДПС, както и на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Най-отпред застанаха председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева в делови костюм с пола, покриваща колената и заместниците ѝ Кристиян Вигенин, Атанас Атанасов и Татяна Дончева. Зам.-шефката на парламента събра погледите с късо сетре, прозрачна донякъде пола и балеринки на краката.

Зад нея се кипреше Мая Манолова цялата в небесносиньо, която по едно време положи бащински ръка върху лявото рамо на адв. Хаджигенов.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Не мислим, че има нужда от такова лицемерие - още от първия ден да се снимаме с хора, които ни наричат мафиоти и крадци. Това е спонтанно решение на групата", обясни Тома Биков.

"Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Очевидно се оформи мнозинство – подкрепено от партиите на протеста и ДПС. Мисля, че така ще е и след това. Ще имаме правителство, подкрепено от партиите на протеста и ДПС", допълни той.

БЛИЦ уточнява, че 45-ото Народно събрание влезе в историята на българската демокрация като първия кабинет, който няма обща снимка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!