Президентът Румен Радев провежда среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.
 
Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес.
 
"Очаквам новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион", допълни държавният глава.
 
Радев изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в конституцията на РСМ.
 
Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. "Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на РСМ в ЕС", подчерта държавният глава.
 
Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.
 
След срещата в президентството, Ковачевски ще проведе разговор и с председателя на парламента Никола Минчев.
 
БЛИЦ припомня, че по-рано премиерът на РСМ, заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция "Бояна".
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!