Явно това е болезнена тема и за тях и за българската държава. Нашата политика трябва да е внимателна и постоянна. Защото помните, че в началото на кризата, основният приоритет беше да интегрираме бежанците, а сега го задраскваме. Това коментира пред журналисти в Пловдив на 15-ото Международно ревю "Хемус 2022 – защита, антитероризъм и сигурност" президентът Румен Радев по темата с преместването на бежанците. 

ГЕРБ-СДС скочиха срещу Константинова: Само садисти могат да пратят майки с деца в "буферния център" в Елхово

"Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. И трябва да е ясно, че ние с подписавнето на договора за членство в ЕС ние вече на практика приемаме тази цел. В същото време решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания", каза Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната.

"Трябва да има ясна идентификация на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособнотта на нашата икономика. Защото ако неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите", добави той. 

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев. Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета: "Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука".

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна по темата.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме", добави Румен Радев.

Относно пристигналите снощи у нас американски самолети F-35 президентът обясни: "Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, то е ценно за това, че ние с тях провеждаме съвместни учения. В тези учения ние научаваме много, ние обменяме различни тактики, техники и процедури". 

 

(Снимки: БЛИЦ)