Президентът Румен Радев е в Малта, където снощи участва в 17-ата среща на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“. 13 президенти на парламентарни републики в Европейския съюз обсъждаха сигурността в Европа, охраната на външните граници и енергийната криза.  

От малтийската столица Валета тази сутрин президентът Румен Радев ще отпътува за Прага, където по-късно днес ще участва в първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност". Идеята за създаването на тази нова платформа за политическа координация е на френския президент Еманюел Макрон, съобщава БНР.

Целта е да се укрепи сигурността и стабилността на Европа като се насърчи политическия диалог и сътрудничеството между държавите от Европейския съюз и тези, които са извън Общността. Освен лидерите на държавите-членки на първата среща на новия политически форум в Чехия са поканени и 17 държави извън Европейския съюз. 

Сред тях са: Армения, Азербайджан, Косово, Сърбия, Молдова, Турция и Украйна. Планирани са кръгли маси по темите мир и сигурност, енергетика и климат, икономическа ситуация, миграция и мобилност.

В петък президентът Радев ще участва в неформалния Европейски съвет в чешката столица, по време на който евролидерите ще обсъдят новия пакет санкции срещу Русия, как да продължи подкрепата на Брюксел за Украйна, икономическата ситуация в Европа и начините за решаване на енергийната криза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук