Уважаеми сънародници, обръщам се към вас в ден, когато последиците от наводненията в страната не са отминали и хиляди хора посрещнаха тревожни тъмни студени нощи заради стихията и очакват подкрепа. Така започна президентът Румен Радев своето обръщение към народа от "Дондуков 2".

Днес подписах указ за провеждане на парламентарните изборите на 4 април, съобщи той. 


Това е голяма изненада, тъй като досега се говореше за дата 28 март.

"Изборите придобиват съдбовно значение", каза президентът и добави, че от отговорността на институциите зависи съхраняването на здравето на хората.

"Благодаря на всички, които се отзоваха за поканата ни за консултация", заяви той и уточни, че си е проличало, че въпросите са повече от отговорите,

Радев уточни, че са необходими адекватни мерки за преодоляване на системните проблеми в изборите.

"Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва възможно най-рано да обявят ясни здравни мерки", добави той.

"Пандемията освен предизвикателство показа, че може да се използва като възможност, защото се вижда, че в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения", каза президентът.

"Бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще се доставят до 25 дни преди изборите. Очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания и да информира гражданите за машинния вот. Очаквам да предприеме действия за актуализация на избирателните списъци", добави Радев.

Събитията от м.г. показаха, че българите очакват промяна и връщане към демокрацията. Това е кауза, която винаги съм подкрепял, каза още той.

Припомняме, че през последните два дни държавният глава се среща с представители на различните партии с цел консултации и обсъждане на подготовката на избори по време на пандемия.

Срещата между Радев и ГЕРБ онзи ден започна с екшън, а малко след това президентът натопи Цветанов за изборните манипулации.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!