Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19.

Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Срещата започна точно в 9.30 ч. 

Това е поредният кръг консултации на "Дондуков" 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката.Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. Президентът разговаря и с Централаната избирателна комисия (ЦИК).

Още в началото Цвета Караянчева отправи критика към президентството, че участва в говоренето, че изборният процес може да бъде опорочен. Тя предупреди, че изборите в България не се правят от партия ГЕРБ, а от "институции, които си взаимодействат една с друга". Тя припомни, че по времето на управлението на ГЕРБ е направен изборът на Румен Радев. "Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите ще има измами бие върху доверието към институциите. За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. Има координирано усилие за подкопаване доверието на избирателния процес", категорична бе Караянчева.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Въпреки че още преди Нова година Румен Радев лансира 28 март за провеждане на вота, днес все повече се смята, че тази дата ще бъде изместена за април. Някои анализатори дори очакват изборите да са по-напред във времето през май. Основната причина би била успокояване на обстановката с разпространението на коронавируса.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!